79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä ei tee tai aina edes hae töitä

Torstaina, 16.2.2017  Analyysit, Julkaisut, Uutiset

Työelämän ulkopuolella on pysyvästi 79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä. Tiedot selviävät tänään julkaistavasta EVA Analyysistä Kadonneet työmiehet. Työllisyystilastoissa näistä miehistä 50 400 luetaan ryhmään ”muut työvoiman ulkopuolella olevat”. Nämä 25–54 –vuotiaat miehet eivät tee töitä, opiskele tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä…. LUE LISÄÄ »


Suomen kannalta kova Brexit on parempi vaihtoehto – EU:n yhtenäisyys turvattava

Perjantaina, 25.11.2016  Analyysit, Julkaisut, Uutiset

Suomen ei kannata tukea sellaista pehmeää Brexitiä, joka lisäisi riskiä EU:n hajaannuksesta. Suomelle EU:n yhtenäisyys ja sisämarkkinoiden tehokas toiminta ovat tärkeämpiä kuin monelle muulle EU-maalle. Näin kertoo tänään julkaistu EVA Analyysi Unionin horjahdus - Euroopan ja Suomen valinnat Brexitin jälkeen. LUE LISÄÄ »


Keskitetty palkkamalli on lietsonut laittomia lakkoja – Mitä Suomi voi oppia Ruotsilta?

Keskiviikkona, 2.11.2016  Analyysit, Julkaisut, Uutiset

Keskitetty palkkamalli, työnantajien ja työntekijöiden vanhat vastakkainasettelut sekä heikko lainkuuliaisuus ovat lietsoneet laittomia lakkoja. EVA Analyysi Suomen tauti kertoo, että vuosina 2000-2015 Suomessa oli yli 1600 laitonta lakkoa, mutta Ruotsissa vain 31. LUE LISÄÄ »


Suomessa yleissitovuus on poikkeuksellisen kattavaa

Keskiviikkona, 8.6.2016  Analyysit, Artikkelit, Julkaisut, Uutiset

Suomessa työehtosopimusten yleissitovuus on muihin EU-maihin verrattuna käytössä poikkeuksellisen kattavasti ja usein. Meillä yleissitovuus koskee kaikkia työehtosopimuksessa määriteltyjä työehtoja, kun muissa EU-maissa se kattaa yleensä vain palkan ja työajan minimiehdot. Yleissitovuus on yleisesti käytössä Suomen lisäksi viidessä EU-maassa, kuten Ranskassa… LUE LISÄÄ »


Valtio on omistajana kuin laiska jättiläinen

Keskiviikkona, 30.3.2016  Analyysit, Julkaisut, Uutiset

Valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot yksityistämällä valtionyhtiöitä ja myymällä kaupallista toimintaa harjoittavia yhtiöitään. Suurin osa myyntituloista, yli 11 miljardia euroa, tulisi valtion omistuksista pörssiyhtiöissä, joilla ei enää ole strategista merkitystä. LUE LISÄÄ »


Lakimuutokset ovat avainasemassa paikallisen sopimisen laajentamisessa

Torstaina, 10.12.2015  Analyysit, Julkaisut, Uutiset

Vain keskeisiä työlakeja muuttamalla voidaan varmistaa se, että paikallinen sopiminen sallitaan kaikissa yrityksissä ja nykyistä useammasta työehdosta. Nykyisellään paikallinen sopiminen on rajoitetuinta jopa 45 000 yrityksessä kaikista 90 000 työnantajayrityksestä. Nämä yritykset ovat niin sanottuja järjestäytymättömiä eli työnantajaliittoon kuulumattomia yrityksiä, jotka noudattavat yleissitovaa työehtosopimusta. LUE LISÄÄ »