Näin viemme Putinilta öljyrahat

Sanna Kurronen
Ekonomisti
LinkedIn Twitter
Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota rahoitetaan viime kädessä öljyrahoilla. Haluamme lännessä estää Venäjää jatkamasta sotaansa. Vaikka länsimaat onnistuisivat sopimaan venäläisen öljyn tuontikiellosta, Venäjä saa öljynsä todennäköisesti myytyä muualle, vaikkakin alhaisempaan hintaan. Länsimaiden kannalta järkevämpi vaihtoehto on ottaa itselleen Venäjän öljyvoitot asettamalla tuontitulli venäläiselle öljylle, kirjoittaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen.

Venäjä nojaa öljytuloihin. Vuonna 2021 budjettituloista noin neljännes tuli öljyn tuotantoveroista ja vientitulleista. Joulukuussa 2021 Venäjä vei öljyä noin viiden miljoonan tynnyrin päivävauhtia, eli esimerkiksi 100 dollarin keskihinnalla Venäjälle virtaa 500 miljoonan dollarin verran valuuttatuloja joka päivä.[1] Koko vapaan maailman tulisi asettaa venäläiselle öljylle sotamaksu tuontitullin muodossa, esimerkiksi 80 dollaria tynnyriltä kuristaakseen edelleen Venäjän taloutta.

Öljynjalostamot länsimaissa voivat edelleen ostaa öljyä Venäjältä, kunhan maksavat siitä Venäjän pyytämän hinnan päälle tuon 80 dollarin veron. Tämä järjestely johtaa siihen, että Venäjän on myytävä öljyään noin 80 dollarin alennuksella suhteessa maailmanmarkkinahintaan. Venäjä siis menettää voitoistaan 80 dollaria öljytynnyriä kohden ja venäläistä öljyä tuovat länsimaat saavat tuon 80 dollaria verotuloina. Ideaa on ehdottanut Harvardin yliopiston taloustieteen professori Ricardo Hausmann.[2]

Mutta miksi Kiinakaan maksaisi siitä täyden hinnan, kun Venäjän on pakko myydä, mutta Kiinan ei ole pakko ostaa?

Vero kohdistuu lähes täysin venäläiselle tuottajalle, eikä nosta juuri öljyn maailmanmarkkinahintaa ainakaan nykytasoilta. Tämä johtuu siitä, että öljyn kysyntä on tuottajamaan suhteen hyvin joustavaa. Öljyn ostajia kiinnostaa normaalioloissa vain vähän, onko öljy Pohjanmereltä, Persianlahdelta vai Siperiasta. Kun Siperiassa tai laajemmin Venäjällä tuotetun öljyn hintaan lisätään vero, ostajat ostavat öljynsä muualta. Venäjän täytyy laskea pyytämäänsä hintaa, jos se haluaa öljynsä myytyä.

Venäjän öljyntuotanto sen sijaan ei kovin paljoa jousta lyhyellä aikavälillä. Koska tuotantokustannukset Venäjän öljyntuotannossa ovat hyvin alhaiset, Venäjän kannattaa edelleen myydä öljyä, vaikka sen hinta olisi 20 dollaria barrelilta. Kun siis kuluttaja on valmis joustamaan ja ostamaan öljynsä muualta, lähes koko vero kohdistuu tuottajaan, joka tuottaa yhtä paljon kuin aiemminkin, vaikka tuottajan saama hinta laskee selvästi.

Osa maailman maista toki jättäytyy tämän verojärjestelyn ulkopuolelle. Esimerkiksi Kiina voi olla valmis ostamaan Venäjältä aiempaa enemmän öljyä. Mutta miksi Kiinakaan maksaisi siitä täyden hinnan, kun Venäjän on pakko myydä, mutta Kiinan ei ole pakko ostaa? Joka tapauksessa Venäjän voitot putoavat, eikä Putinin sotakassa pullistu entiseen tapaan.

Venäjän rahat loppuvat vain, jos saamme jatkuvan dollarivirran maahan tukittua.

Viitteet ja lähteet

[1] https://www.iea.org/reports/russian-supplies-to-global-energy-markets/oil-market-and-russian-supply-2

[2] https://www.dailymaverick.co.za/opinionista/2022-02-27-the-case-for-a-global-punitive-tax-on-russian-oil-and-gas/