Julkinen talous ei oikene koskematta eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon

Jussi Pyykkönen
Konsultti
X
Petteri Orpon hallitus ei onnistu tavoitteessaan pysäyttää julkisen talouden velkaantumista ilman eläkkeitä ja terveydenhuoltoa koskevia merkittäviä sopeutuksia.

Ladattavat tiedostot

Download: Juustohöylästä tositoimiin
Juustohöylästä tositoimiin

Julkinen talous ei oikene koskematta eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon

Lataa

  • Petteri Orpon hallituksen suunnittelemista kuuden miljardin euron sopeutuksesta on toteutumassa vain noin kolme miljardia euroa. Kestävä julkinen talous edellyttää yhteensä 13 miljardin euroa sopeutustoimia. Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää 10 miljardin sopeutus, ellei lisäpäätöksiä tehdä.
  • Ainoat kokoluokaltaan riittävän suuret sopeutuskohteet ovat eläkkeet ja terveydenhuolto.
  • Eläkkeet pitää jäädyttää hallituksen loppukaudeksi ja sitoa sen jälkeen kuluttajahintaindeksiin. Eläkeikää pitää nostaa kahdella vuodella ja työttömyys- sekä opiskeluaikojen eläkekertymistä luopua.
  • On kaksi tapaa hillitä käsistä riistäytyvää sosiaali- ja terveysmenojen paisumista. Yksi on vakuutusmalliin siirtyminen perusterveydenhuollon rahoituksessa ja toinen on verotusoikeuden käyttöön ottaminen hyvinvointialueille.

Orpon hallituksen keskeisin tehtävä on vakauttaa julkinen talous. Tämä ei onnistu ilman merkittäviä lisätoimia kevään 2024 kehysriihessä sekä vuoden 2025 puoliväliriihessä. Hitaasti vaikuttavat rakennetoimet eivät riitä yksinään.

Säästöissä on siirryttävä tositoimiin

Lääkkeiksi julkisen talouden rahoitusvajeeseen Pyykkönen esittää eläkkeiden jäädyttämistä loppuvaalikaudeksi, jonka jälkeen eläkkeet tulee sitoa kuluttajahintaindeksiin. Eläkeikää tulee nostaa kahdella vuodella. Työttömyys- ja opiskeluaikojen eläkekertymistä pitää luopua.

Eläkkeisiin kohdistuvilla säästöehdotuksilla olisi mahdollista saada aikaan yli kolmen miljardin euron julkisen talouden säästöt vaalikauden aikana. Pitkällä aikavälillä toimet vähentävät kestävyysvajetta jopa seitsemällä miljardilla eurolla yhteensä.

Perusterveydenhuollossa tulee aloittaa valmistelu vakuutusmalliin siirtymiseksi. Toinen keino hillitä käsistä riistäytyviä sosiaali- ja terveydenhuollon menoja on verotusoikeuden tuominen hyvinvointialueille.

Julkiseen ja yksityisiin vakuutuksiin pohjaava vakuutusmalli yhdistettynä valinnanvapauteen mahdollistaa nopeamman hoitoon pääsyn, luo tuottajille todelliset kannusteet parantaa tuottavuutta ja ennaltaehkäistä sairauksien kehittymistä.

Terveydenhuollon säästöpotentiaali on arviolta seitsemän miljardia euroa, kun tuottavuuskehitykseen ja sairauksien oikea-aikaiseen hoitoon on riittävät kannusteet.