Jäykkä sääntely ja viranomaistoiminta haittaavat yritystoimintaa Suomessa

Emmiliina Kujanpää
LinkedIn X
Suomi on sääntelyn ja viranomaistoiminnan luvattu maa. Yritysten kohtalona on alistua puutteelliseen lainvalmisteluun, epätietoisuuteen viranomaisen laintulkinnasta, pitkiin valitusaikoihin, epätasapuoliseen yritysten ja julkisten palveluntuottajien kohteluun ja paisuvaan sääntelyn määrään, kirjoittavat EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää ja oikeustieteen professori Juha Raitio EVA Analyysissa Hiekkaa rattaissa. Hiekkaa rattaissa esittelee viisi isoa yritysten oikeusturvan ongelmakokonaisuutta ja tarjoaa näihin ongelmiin kuusi käytännön ratkaisua.

Ladattavat tiedostot

Download: Hiekkaa rattaissa -EVA Analyysi
Hiekkaa rattaissa -EVA Analyysi

Jäykkä sääntely ja viranomaistoiminta haittaavat yritystoimintaa Suomessa. EVA Analyysin Hiekkaa rattaissa ovat kirjoittaneet johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää ja eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

Lataa

Suomea on yli kymmenen vuoden ajan vaivannut tuotannollisten investointien puute. Nyt ajat näyttävät valoisammilta, kun Suomeen on suunnitteilla yli 100 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointeja.Toistaiseksi kyse on enimmäkseen vasta suunnittelun asteella olevista investoinneista. Suomen on pidettävä huolta investoinneille suotuisista olosuhteista, jotta valtaosa niistä lopulta myös toteutuu.

Investointien ja yritystoiminnan sujuvuuden näkökulmasta on tärkeää, että yritykset voivat luottaa lainsäädännön pysyvyyteen ja pystyvät ennakoimaan viranomaisten toimintaa. Jos yritys ei esimerkiksi pysty kohtuullisella luotettavuudella arvioimaan, saako se uudelle toiminnalleen luvan, investointi voi jäädä tekemättä.

Oikeusturva voi muodostua  parhaimmillaan kilpailukykytekijäksi kansainvälisessä kilpailussa yritysten investoinneista.

Vaikka Suomen oikeusvaltio toimii monilta osin hyvin, yritysten oikeusturvassa on paljon parannettavaa. Nykyisellään suomalainen viranomaistoiminta ja lainsäädäntö kaatavat hiekkaa yritysten rattaisiin. Sen sijaan lainsäädännön ja viranomaistoiminnan pitäisi olla yritystoimintaa mahdollistavaa ja tukevaa selkeiden ja ennustettavien sääntöjen puitteissa.

Yritykset kohtaavat monenlaisia ongelmia, joissa oikeusturva ei toteudu toivotulla tavalla. Julkaisussa esitetään viisi yritysten oikeusturvan kannalta havaittua ongelmakokonaisuutta sekä ratkaisuja yritysten oikeusturvan parantamiseksi. Julkaisussa myös yritykset ja yrittäjät kertovat kohtaamistaan tilanteista, joissa viranomaistoiminta tai lainsäädäntö on osoittautunut yritystoiminnan kannalta ongelmalliseksi.

Yritystoimintaa on vaikeaa harjoittaa ilman vahvaa oikeusturvaa. Yritystoiminnalle on tärkeää, että valtiossa vallitsevat vakaat olot ja että viranomaistoiminnan korkeaan tasoon voi luottaa. Oikeusvaltiollisuus ja oikeusturva voivat muodostua parhaimmillaan kilpailukykytekijäksi kansainvälisessä kilpailussa yritysten investoinneista.

Näin sääntely ja viranomaistoiminta vaikeuttavat yritystoimintaa

1. Sääntely on lisääntynyt hallitsemattomasti.
2. Pitkäkestoiset valitus- ja muutoksenhakuprosessit hidastavat investointeja.
3. Säännöt ovat erilaiset yksityisille ja julkisille toimijoille.
4. Viranomaistoiminta on ennakoimatonta ja kirjavaa.
5. Lainvalmistelu on virkavaltaista, eikä yritysvaikutuksia ja yritystoiminnan kannalta tärkeitä
perusoikeuksia oteta riittävästi huomioon.

Näin yritystoiminnasta tehdään sujuvaa

1. Yrityksille on annettava pyynnöstä ennakollinen kannanotto laintulkinnasta.
2. Päätösten tekemiseen on asetettava aikaraja.
3. Julkisiin toimijoihin on sovellettava samoja sääntöjä kuin yksityisiin toimijoihin.
4. Lakiehdotusten yritysvaikutuksia on arvioitava täsmällisemmin yhdessä elinkeinoelämän kanssa.
5. Omaisuudensuojan ja elinkeinovapauden merkitystä on vahvistettava.
6. Hallinto-oikeuksien suullisia oikeudenkäyntejä ja viranomaisten oikeudenkäyntikuluvastuuta on lisättävä.

Lue koko EVA Analyysi Hiekkaa rattaissa