Euroopan unionin kannattaisi luvata antautuville venäläissotilaille palkkio

Sanna Kurronen
Ekonomisti
LinkedIn Twitter
Euroopan unionin kannattaisi ottaa mallia Ukrainasta ja luvata palkkio venäläissotilaille antautumisesta. Palkkio-ohjelma olisi syytä viedä pidemmälle kuin Ukrainassa takaamalla rahapalkkion lisäksi turvapaikka EU:sta. Arvokkaan kaluston mukanaan luovuttavien tulisi saada vielä huomattavasti tuntuvampi korvaus, ehdottaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen blogissaan.

Ukrainan puolustusministeriö tarjoaa viiden miljoonan ruplan (noin 35 000 €) palkkion antautuville venäläissotilaille. [i]

Mikäli Venäjän taistelijoiden motivaatio on heikko jo valmiiksi, antautuminen voi olla riittävän houkuttelevaa, kunhan antautumisen ehdot ovat tarpeeksi hyvät ja antautuvat sotilaat voivat luottaa luvattuihin ehtoihin.[ii]

On siis pidettävä huolta siitä, että:

1)  EU:n lupaus näyttäytyy venäläissotilaan näkökulmasta luotettavalta,

2) palkkio on tarpeeksi hyvä huomioiden riskin, että antautumisesta voidaan rangaista ankarasti kotimaassa ja rangaistus voi yltää myös perheenjäseniin ja

3) viesti saadaan perille venäläissotilaille.

Lupauksen luotettavuuden näkökulmasta EU on vahva. Unionilla on sekä vaurautta maksaa mittavia korvauksia että uskottavuutta luotettavana toimijana. EU:n kannattaisikin tarjota antautuville venäläissotilaille esimerkiksi 100 000 euron kertakorvausta ja turvapaikkaa EU:sta.[iii] Myös sotilaiden lähimmille perheenjäsenille voidaan tarjota turvapaikkaa.

Antautuminen voi olla riittävän houkuttelevaa, kunhan antautumisen ehdot ovat tarpeeksi hyvät ja antautuvat sotilaat voivat luottaa luvattuihin ehtoihin.

Lisäksi antautumisen yhteydessä luovutettavasta kalustosta voidaan maksaa lisää.[iv] Vaikka Ukraina ei välttämättä voi ottaa venäläisten kalustoa käyttöönsä esimerkiksi venäläisten asentamista seurantajärjestelmistä johtuen, myös kaluston demilitarisointi heikentää Venäjää. Erityisen tavoiteltavaa kalustoa on ilmavoimilla, ja siellä yksittäisellä sotilaalla on mahdollisuus tehdä itsenäisiä päätöksiä. Samoin esimerkiksi taistelupanssarin miehistö voisi yhteistuumin antautua.

Siinäkin optimistisessa tapauksessa, että lähes kaikki sotatoimiin osallistuvat 200 000 venäläissotilasta antautuisivat, kustannukset nousisivat vain 20 miljardiin euroon eli hieman reiluun promilleen EU:n bruttokansantuotteesta. Sodan lopettamisesta maksaminen on EU:lle kannattavaa taloudellisesta näkökulmasta, sillä sota heikentää talouskasvua, ja jo päätetyt sanktiot iskevät Venäjän lisäksi osin myös muun Euroopan talouteen.

Antautumismahdollisuudesta tiedottaminen on haastavaa, muttei mahdotonta. Mahdollisuudesta voidaan tiedottaa radiotaajuuksilla sota-alueilla. Tietoa voidaan levittää myös sekä perinteisen että sosiaalisen median kautta.

Jotta lupaukset voidaan pitää, antautuneet sotilaat olisi saatava mahdollisimman nopeasti EU:n alueelle turvaan. Siksi ainakin tässä vaiheessa kampanja voitaisiin keskittää ensisijaisesti läntisen Ukrainan alueelle esimerkiksi Kiovan ympäristöön, josta reitti Puolaan ja muualle EU:n alueelle on auki.

VIitteet ja lähteet

[i] https://www.defenseone.com/threats/2022/02/ukraine-offers-pay-russians-who-surrender-while-pentagon-assesses-moscows-nuke-posture/362538/
[ii] Ramakrishna, K. (2002). Bribing the Reds to Give Up: Rewards Policy in the Malayan Emergency. War in History.
[iii] https://reason.com/volokh/2022/03/01/offer-asylum-to-russian-soldiers-who-surrender/
[iv] https://twitter.com/juhaitkonen/status/1498608972013711363?s=21