EVA ennakoi: Rahaa oli – vaan ei ole enää

Emmiliina Kujanpää
LinkedIn X
Muistatteko, kun vielä vuosi sitten rahaa oli? Arvonlisäveroalennuksia inflaation kurittamalle kansalle ja kotitalousvähennyksiä sähkölaskuista. Tervetuloa vuoteen 2024, nyt valmistaudutaan veronkiristyksiin!

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus teki etupainotteiset kevennykset bensaveroon, palkkaveroon ja asuntojen varainsiirtoveroon. Jopa perintöveron maksuaikaa pidennettiin. Syksyn mittaan näkymät ovat kuitenkin muuttuneet synkemmiksi.

Enää ei kannata kysyä, kiristetäänkö seuraavaksi veroja. Oikeampi kysymys on, että mitä veroja kiristetään.

Valtiovarainministeriön virkamiehet listaavat parhaillaan veroja, joiden kiristämisestä hallitus voi ensi vuonna päättää. Jos äänestäjiltä kysytään, kiristämisen varaa ei ole. Jos on pakko, kansa kohdistaisi kiristykset yritysten ja varakkaiden yksityishenkilöiden verotukseen.

On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että hallitus toimisi näin. Tällaiset veronkiristykset varmuudella haittaisivat taloudellista toimeliaisuutta ja pysäyttäisivät Suomeen kaavailtuja investointihankkeita. Sen sijaan hallitus todennäköisesti kohdistaa kiristykset arvonlisäveroon ja kiinteistöveroon, joiden kiristämisestä kansalaiset eivät innostu.

Silti kansa hurraa valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.), eturivissä kaikkein verokriittisimmän puolueen perussuomalaisten äänestäjät. Siksi, että Purra on tiukka ja suomalaiset sietävät kuritusta – ehkä jopa nauttivat siitä. Monet hallituspuolueiden kannattajat vihaavat julkista velkaa. Heille Purran verolinja on selkeä ja ymmärrettävä.

Merkittävimmät veronkiristykset eivät ennätä ensi vuodelle, vaan ajoittuvat luultavasti vuoteen 2025. Viimeistään vuonna 2027 voisi olla taas kevennysten vuoro.

Jos kulutusveroja kiristetään, tulisi vaalilupaukset lunastaa myös kevennysten osalta.

Kokoomus lupasi vaaliohjelmassaan siirtää verotuksen painopistettä työn ja yrittämisen verotuksesta haittojen, päästöjen ja kulutuksen verotukseen. Jos kulutusveroja kiristetään, tulisi vaalilupaukset lunastaa myös kevennysten osalta.

Asianajajille ja verokonsulteille povaan kiireistä vuotta. Heidän kukkaroaan kartuttavat vielä pääministeri Sanna Marinin hallituksen päätökset: sähköntuotannon ylimääräiset voittoverot lasketaan ja ilmoitetaan ensi vuoden puolella, ja äärettömän monimutkainen globaali minimivero takaa muhkean laskutuksen pitkään.

Tapahtumarikkaiden vuosien vauhti saattaa kuitenkin hiipua. Näyttää siltä, ettei valtiovarainministeri Purra innovoi uusia verohimmeleitä edellisen hallituksen tapaan. Veromuutoksista ammentavan asiantuntijan katse kääntyykin Brysselin suuntaan: ryhtyykö ensi kesän eurovaalien jälkeen aloittava komissio pian jo EU-digiveron valmisteluun?