Keskisuuri sukupolvidebatti Kalliossa – Onko nuoriso pilalla?

Lue EVA Pamfletti tästä

Download: Nuoriso, pilalla -EVA Pamfletti
Nuoriso, pilalla -EVA Pamfletti

Kuinka yltäkylläisyys sai meidät ajattelemaan vain itseämme. EVA Pamfletin Nuoriso, pilalla on kirjoittanut toimittaja Tuija Siltamäki.

Lataa

Nuoret ja vanhemmat nuoret debatoivat nuorisosta Tuija Siltamäen Nuoriso, pilalla -pamfletin julkistamistilaisuudessa Tenhobarissa. Tosissaan ja välillä myös pilalla.

EVAn johtaja Emilia Kullas avaa tilaisuuden. Tämä on ehkä ensimmäinen kerta, kun EVA järjestää tilaisuuden Kalliossa. Kallio, pilalla?

Paneeli valmiina. Vasemmalla nuorten joukkue: toimittaja Robert Sundman, SYL:n puheenjohtaja 2019 Sanni Lehtinen ja kansanedustaja Bella Forsgrén. Keskellä paneelin vetäjä Nuoriso, pilalla -pamfletin kirjoittaja, toimittaja Tuija Siltamäki. Oikealla setä-täti-joukkue: työelämäprofessori Matti Apunen, EVAn johtaja Emilia Kullas ja Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen.

Nuoret ovat kiinnostuneita politiikasta, mutteivät äänestä. Tuija Siltamäen mukaan nuorten poliittisuus kanavoituu yksittäisiin somekampanjoihin, järjestelmä ei kiinnosta. Nuorten poliittisessa osallistumisessa identiteettipolitiikka korostuu. Identiteettipolitiikasta eteenpäin pääseminen saattaa edellyttää pettymystä, että asiat eivät muuttuneetkaan niin nopeasti.

SYL:n puheenjohtaja 2019 Sanni Lehtinen kiteyttää, millä identiteettipoliittisesta vastakkainasettelusta päästään eroon: avain kaikkeen on rauhallinen konsensushakuinen keskustelu.

Kädet ylös! Yleisöltä kysytään muun muassa äänestysaktiivisuudesta ja someaktiivisuudesta.

EVAlle pamfletin Hupparihörhö ja bisnesmies vuonna 2013 kirjoittanut Sami Kuusela. Pamfletti on luettavissa täältä.

Kansanedustaja Bella Forsgrén toteaa paneelissa, että markkinatalous ei ole ratkaissut ilmastonmuutosta riittävän nopeasti. Työelämäprofessori Matti Apusen vastaa: jos annatte aikaa, teknologia hoitaa senkin kuntoon.

Paneelin nuorisojoukkue syyttää setä-täti-sukupolvea edustanutta joukkuetta (oikealla) internetin pilaamisesta, kapeista muoteista ja ilmastonmuutoksesta.

Paneeli, hauska.

Paneeli on ohi, mutta keskustelu jatkuu. Toivo-ajatuspajan toiminnanjohtaja Sini Ruohonen, Leena Rantanen ja Taloustutkimuksen Juho Rahkonen.

Kuvat: Mikko Mäntyniemi / EVA