Toimittaja Tuija Siltamäki: ”Demokratiassa on vaikea saada ratkaisua, jos ei voi tehdä yhteistyötä toisten kanssa”

Lue EVA Pamfletti tästä

Download: Nuoriso, pilalla -EVA Pamfletti
Nuoriso, pilalla -EVA Pamfletti

Kuinka yltäkylläisyys sai meidät ajattelemaan vain itseämme. Nuoriso, pilalla -EVA Pamfletin on kirjoittanut toimittaja Tuija Siltamäki.

Lataa

Toimittaja Tuija Siltamäki kirjoitti pamfletin nuorison suhtautumisesta opiskeluun, työhön ja politiikkaan. Nuoriso, pilalla -pamfletin alaotsikko kuuluu Kuinka yltäkylläisyys sai meidät ajattelemaan vain itseämme. ”Pamflettini on katsaus sukupolvikeskusteluihin, joita ei ole vielä käyty, mutta jotka varmaan vielä käydään”, kertoo kirjoittaja itse.

Mitä jokaisen tulisi lukea pamfletistasi?

”Pamflettini on katsaus sukupolvikeskusteluihin, joita ei ole vielä käyty, mutta jotka varmaan vielä käydään. Osio, joka käsittelee työtä. Moni nuori saattaa yllättyä, että vakituisia ja kokoaikaisia töitä on ja että elämässä voi käydä ihan hyvin.

Kuka Tuija Siltamäki?

Syntynyt 1992

Toimittaja, opiskellut journalismia Lahden kansanopistossa ja Tampereen yliopistossa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta.

Toiminut edesmenneen Ylioppilaslehti Aviisin päätoimittajana, työskennellyt muun muassa Ylen politiikka- ja yhteiskuntatoimituksessa, Helsingin Sanomien feature- ja kulttuuritoimituksissa ja Aamulehden artikkeli- ja kulttuuritoimituksissa.

Kirjoittaa työryhmän kanssa tietokirjaa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Suosikkikirjailija Kazuo Ishiguro.

Mediassa esitellään kapealla sektorilla onnistuneita, itseään toteuttavia yksilöitä. Pelkään, että nuorille on pieni järkytys, etteivät ihan heti pääse tekemään unelmatöitään. En itsekään päässyt heti ensimmäisessä työssäni tekemään huippureportaaseja, koska en osannut.

Tietenkin pamfletista kannattaa lukea myös vitsini, joita on säilötty useille sivuille.”

Toteat pamfletissasi, että nuorten poliittisessa osallistumisessa identiteettipolitiikka korostuu. Miksi identiteettipolittiset keskustelut voivat olla vahingollisia?

”Identiteettipolitiikalla tarkoitetaan sitä, että poliittinen liikehdintä rakentuu identiteettiryhmien ympärille, esimerkiksi sukupuoli, seksuaalinen identiteetti, mieluummin kuin taloudellisten etujen. Se on ainakin tässä mittakaavassa uutta poliittisessa kulttuurissamme. Nykyisiä sukupolvia yhdistää voimakas yksilöllistyminen.

Haitallisinta identiteettipolitiikka on konsensuksen ja yhteisymmärryksen kannalta. Demokratiassa on vaikea saada ratkaisua, jos ei voi tehdä yhteistyötä toisten kanssa. Asiat eivät ratkea, jos alamme riidellä myös samaa mieltä olevien kanssa.”

Miten markkinatalous on ratkaisemassa nuorille tärkeitä kysymyksiä?

”Haluaisin ajatella, että markkinataloudessa on mahdollista ratkaista nuorille tärkeitä kysymyksiä, kuten ilmastokriisi ja huoltosuhde. Parempiakaan järjestelmiä ei ole tiedossa. Uskon, että kuluttajien käyttäytyminen muuttaa yritysten toimintaa. Onhan McDonald’sissakin vegaaninen hampurilainen.”