Vähemmän maakuntia ja enemmän tehtäviä – EVA tekisi Suomesta liittovaltion

Maakunnille on annettava riittävästi valtaa, tehtäviä ja välineitä toiminnan rahoittamiseksi omilla tuloilla, jotta alueuudistuksen kaltaisesta vallan hajauttamisesta ja uudesta hallinnon tasosta olisi hyötyä, kirjoittavat EVAn vieraileva tutkija, sveitsiläinen Natanael Rother, tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja toimituspäällikkö Sami Metelinen EVA Raportissa Suomen Yhdysvallat.

Mediamateriaalit

Lataa
Suomen liittovaltio

Kuva: EVA

Lataa

Lataa
Suomen liittovaltio numeroina

Kuva: EVA

Lataa

Download: Suomen Yhdysvallat -EVA Raportti
Suomen Yhdysvallat -EVA Raportti

Näin alueuudistus pitäisi tehdä. Suomen Yhdysvallat -EVA Raportin ovat kirjoittaneet Natanael Rother, Ilkka Haavisto, Gunnar Wetterberg, Jan Erola ja Sami Metelinen.

Lataa

Lataa
Ilkka Haavisto

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

Lataa
Natanael Rother

Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA

Lataa

Lataa
Sami Metelinen

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

He ehdottavat Sveitsin oppeihin nojautuen, että Suomesta tehdään kymmenen osavaltion liittovaltio, jossa kaikki tehtävät, joita ei ole välttämätöntä hoitaa valtion tasolla, siirretään alempien tasojen hoidettavaksi. Osavaltiot huolehtisivat sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi esimerkiksi joukkoliikenteestä, omasta infrastruktuuristaan, aluekehityksestä ja toisen asteen koulutuksesta.

Osavaltiot ovat Uusimaa, Aura, Häme, Uusi Karjala, Kaleva, Untamola, Pohjanmaa, Pohjola, Lappi ja Ahvenanmaa. Ne rakentuvat olemassa olevien maakuntien, työssäkäyntialueiden ja alueiden elinkeinorakenteen pohjalle. Osavaltioita on oltava maakuntia vähemmän, jotta jokainen niistä olisi väestöltään ja taloudeltaan riittävän vahva menestyäkseen itsenäisenä.

”Tärkeintä osavaltiossa on sen asukkaiden itsehallinto, joka mahdollistaa osavaltiolle paikallisiin olosuhteisiin parhaiten sopivien ratkaisujen tekemisen. Osavaltioita on oltava myös riittävän monta, jotta niiden välille voi syntyä kilpailua yrityksistä ja asukkaista. Osavaltiot voivat kilpailla esimerkiksi verotuksella ja palveluiden laadussa. Kilpailu kannustaa jokaista osavaltiota etsimään omia vahvuuksiaan, korjaamaan heikkouksiaan ja oppimaan muilta”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Natanael Rother, Ilkka Haavisto, Gunnar Wetterberg, Jan Erola, Sami Metelinen: Suomen Yhdysvallat -EVA Raportti tiistaina 30.11. kello 9.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

vieraileva tutkija Natanael Rother, natanael.rother@lu.ch tai +41 79 253 36 99

toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728