Suomalaisten suhtautuminen Venäjään muuttunut kriittisemmäksi

Suomalaisista 34 prosenttia suhtautuu Venäjään myönteisesti ja 45 prosenttia kielteisesti, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Enemmistö (59 %) suomalaisista katsoo Venäjän olevan sotilaallinen uhka.

Mediamateriaalit

Lataa
Suhtautuminen Venäjään (%)

”Vaikka Venäjällä on omat ongelmansa, suomalaisilla ei ole mitään syytä suhtautua suureen naapuriinsa kielteisesti” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Lataa

Download: Venäjästä vieroitetut -EVA Analyysi
Venäjästä vieroitetut -EVA Analyysi

Suomalaiset suhtautuvat itänaapuriinsa aiempaa kriittisemmin. Venäjästä vieroitetut -EVA Analyysin on kirjoittanut tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Lataa

Lataa
Ilkka Haavisto

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

Vielä vuonna 2012 lähes kaksi kolmesta (63 %) suhtautui Venäjään suopeasti, mutta sittemmin myönteinen suhtautuminen Venäjää kohtaan on pudonnut noin 30 prosenttiyksikköä.

”Asennekehitys on linjassa muissa länsimaissa havaitun kanssa. Suomalaiset seuraavat verraten tarkoin tapahtumia Venäjällä ja Venäjän toimintaa maailmalla ja reagoivat etenkin kielteisiin ilmiöihin. Viime vuosien suurimmat muutokset on havaittu ajankohtina, joita ovat edeltäneet esimerkiksi Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja Syyriassa sekä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyiin kohdistunut murhayritys”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Venäjä-myönteisin ikäluokka ovat yli 65-vuotiaat. Kielteinen suhtautuminen Venäjään on suurempaa, mitä nuorempi vastaaja on.

”On liian aikaista sanoa, onko suomalaisten aiemmin osoittama ymmärtäväinen suhtautuminen Venäjään muuttumassa pysyvämmin torjuvaksi. Viimeksi asenteet heilahtivat hieman myönteisempään suuntaan syksyllä 2018. Syiksi tähän saattoivat riittää aiemmin samana vuonna järjestetyt jalkapallon MM-kisat ja Helsingissä järjestetty Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaaminen. Pysyvämmän asennemuutoksen puolesta kielii kuitenkin nuorten kriittisempi suhtautuminen Venäjään”, sanoo Haavisto.

43 prosenttia katsoo, ettei kauppasuhteita Venäjään pitäisi heikentää talouteen liittymättömien ongelmien takia. 32 prosenttia on toista mieltä.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Ilkka Haavisto: Venäjästä vieroitetut -EVA Analyysi maanantaina 25.10. kello 8.30 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728