Pelkkää EU:ta

Miten EU selvisi koronakriisistä? Kurooko EU teknologiselta takamatkaltaan Yhdysvaltoja ja Kiinaa? Mikä on EU:n paikka maailmassa, jossa suurvaltoja ovat Kiina ja Yhdysvallat? Jotta Euroopan unioni olisi vahva -seminaarissa katsottiin sekä taakse että eteen. Seminaarissa olivat puhumassa muun muassa pääministeri Sanna Marin, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja professori Alexander Stubb.

Ulkoministeriön valtiosihteerinä vuosina 1993-1996 toiminut Veli Sundbäck toi esiin puheessaan vuodesta 1969 toimineen virkamiehen näkemyksen Suomen EU-jäsenyysprosessista. Suomen EU-tavoitteena oli se, mikä on ”taloudellisesti välttämätöntä ja poliittisesti mahdollista”.

Puheenjohtaja Erkki Liikanen miettii, mistä saadaan EU-innostus nuorelle polvelle. Veli Sundbäck toteaa Teija Tiilikaisen vetämässä paneelissa, että toive integraation syventämisestä oli tiedossa neuvotteluvaiheessa.

Etenkin kriisien aikana pitää pystyä tekemään vaikeita päätöksiä, sanoo puheessaan Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Luoko koronakriisi EU:ssa uusia jakolinjoja vai voiko kaventaa vanhoja, kysyy Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja ja keskustelun moderaattori Juha Jokela keskustelijoilta. Sekä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn että Varman toimitusjohtaja Risto Murto toteavat, että uusia jakolinjoja ei ole nähtävissä.

Pääministeri Sanna Marin salissa valmiina aloittamaan puheenvuoronsa. Marinin vieressä seminaarin avannut ministeri Pertti Salolainen.

Teknologinen murros on yhä käynnissä, Eurooppa voi vielä kiihdyttää ja ottaa kiinni takamatkaa, sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. EU:n vahvuuksia ovat Lundmarkin mukaan televiestintäteknologia, vahva teollinen perusta sekä vastuullinen ja kestävä liiketoiminta.

EVAn johtajan Emilia Kullaksen vetämässä paneelissa keskustelevat Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja Sitran yliasiamies Jyrki Katainen. Katainen avaa strategisen autonomian käsitettä, joka tarkoittaa esimerkiksi EU:n mahdollisuutta todellisiin valintoihin teknologioissa. Lundmark huomauttaa, että strateginen autonomia ei saa johtaa protektionistiseen ajatteluun.

Olemme siirtyneet kolminapaiseen maailmaan, jossa EU:n on otettava oma, USA:sta irrallinen paikkansa, arvioi professori Alexander Stubb yhteenvetopuheenvuorossaan.

Suurlähettiläs Eikka Kosonen päättää seminaarin.

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, professori Alexander Stubb ja tilaisuuden juontaja, Sitran viestintäjohtaja Elina Ravantti.

Seminaarin tallenne on katsottavissa tästä

Kuvat: Mikko Mäntyniemi