PROFESSORI PAUL LILLRANK: TARVITSEMME LÄÄKETIETEELLISET VALMIUSJOUKOT

Mediamateriaalit

Download: Pelkopandemia -EVA Analyysi
Pelkopandemia -EVA Analyysi

Moderni yövartijavaltio puolustaa uhkaavilta taudeilta. EVA Analyysin Pelkopandemian on kirjoittanut professori Paul Lillrank.

Lataa

Lataa
Paul Lillrank

Kuva: Aalto-yliopisto/Anni Hanén

Lataa

Koronataudin opetus on, että tarvitsemme modernin yövartijavaltion ja uudenlaisen kokonaismaanpuolustuksen huolehtimaan uusista uhkatekijöistä, kirjoittaa tuotantotalouden professori Paul Lillrank EVA Analyysissa Pelkopandemia. Virusepidemia on uhka kansalaisten turvallisuudelle ja järjestykselle siinä missä sotilaallinen hyökkäys, tietojärjestelmien sabotointi tai terrori-isku.

”Hallituksen erittäin kalliit toimenpiteet ovat ostaneet aikaa. Torjunnan kalleus johtuu siitä, että valtio ei ollut varautunut pandemiaan. Sitä mukaa kun hyvässä järjestyksessä peräännytään koronaviruksen ensimmäisestä aallosta, on aloitettava varautuminen seuraavaan aaltoon. Siihen ei ole laittaa kahtakymmentä miljardia euroa”, Paul Lillrank sanoo.

Kulkutauteja varten pitäisi olla viranomaisia, jotka seuraavat tilannetta, laativat toimenpidesuunnitelmia ja harjoittelevat säännöllisesti. Pandemiapuolustus tarvitsisi lääketieteelliset valmiusjoukot ja maakuntakomppaniat.

Modernin verkostomaisen yövartijavaltion luominen ei ole yksinkertaista tai halpaa. Se ei silti tarkoita julkisen sektorin paisuttamista, vaan suunnitelmallisuutta, varautumista ja kykyä mobilisoida resursseja kriisitilanteessa.

Julkinen valta tai elinkeinoelämä eivät kykene modernin yövartijavaltion luomiseen yksin. Sen toimivuus edellyttää yksityisen ja julkisen työnjaon selventämistä. Julkinen organisaatio on vallankäyttöön varta vasten rakennettu byrokratia. Se huolehtii vain valtiolle kuuluvista tehtävistä, joissa käytetään laillista pakkovaltaa.

Tavaroita ja palveluja tuottavan yrityksen organisaatio on rakennettu palvelemaan asiakkaita näiden erityisten tarpeiden mukaan. Yritykset ovat rakentaneet monimutkaisia tilaus-toimitusverkostoja reagoimaan ketterästi muuttuviin tilanteisiin.

”Pandemiapuolustuksessa vallankäyttö, koordinointi ja ohjaus sopivat julkiselle byrokratialle, tuotanto sopii yrityksille”, Lillrank sanoo.

Paul Lillrank: Pelkopandemia -EVA Analyysi perjantaina 24.4. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank, paul.lillrank@aalto.fi tai +358 500 703 848

viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728