TALOUDEN PARAS TUKITOIMI ON RIPEÄ TESTAAMINEN

Mediamateriaalit

Lataa
Tukipaketit

Tukipaketit Pohjoismaissa, rakenne (%). Kuvassa ei ole mukana keskuspankin toimia tai valtion menolisäyksiä terveydenhoitoon. Lähde: EVAn laskelmat.

Lataa

Download: Talous teholla -EVA Arvio
Talous teholla -EVA Arvio

Viruksen tukahduttaminen on edellytys
talouden toipumiseen. Talous teholla -EVA Arvion on kirjoittanut ekonomisti Sanna Kurronen.

Lataa

Lataa
Sanna Kurronen

Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA

Lataa

Terveydenhuollolle on pidettävä nyt piikki auki, sillä paras tukitoimi Suomen taloudelle olisi viruksen saaminen hallintaan, kirjoittaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Arviossa Talous teholla.  Hän suosittaa ripeää siirtymistä testaa, eristä, jäljitä -strategiaan.

Suomen sulkeminen maksaa noin miljardi euroa viikossa. Talouden elpymisen kannalta ratkaisevaa on se, kuinka nopeasti yritykset voivat palata normaaliin toimintaan, työntekijät työpaikoilleen ja asiakkaat liikkeisiin.

”Suomen julkisen talouden lähtötilanne on heikko suhteessa kilpailijamaihin. Kuitenkin taudin verraten myöhäinen eteneminen tarjoaa parhaassa tapauksessa mahdollisuuden muita ripeämpään paluuseen yhteiskunnan normaaliin toimintaan ja yksityisen talouden vetämään taloudelliseen elpymiseen”, sanoo Sanna Kurronen.

Suomen tukipaketti keskittyy takauksiin ja suorien tukien osuus on kansainvälisessä vertailussa pieni. Valtioiden käynnistämät tukitoimet ovat länsimaissa olleet kaikkialla hyvin samantyyppisiä.

Globaalisti suurimmat tukipaketit ovat Suomen tärkeillä vientimarkkinoilla. Se saattaa helpottaa aikanaan Suomen viennin elpymistä. Saksan 1 200 miljardin euron paketti on kooltaan jopa 34 prosenttia suhteutettuna bruttokansantuotteeseen. Se koostuu kuitenkin Suomen tapaan pääosin takauksista, joten se voi lopulta jäädä paljon nyt indikoitua pienemmäksi.

Vaikka Ruotsin tukipaketti ei toistaiseksi ole kovin suuri, vahva julkisen talouden tilanne antaa mahdollisuudet lisätä elvytystä Ruotsissa, mikäli talouskasvu uhkaa hyytyä liikaa. Arvonlisällä mitattuna Suomen viennin tärkeimmät lopulliset kohdemaat ovat kuitenkin Kiina ja Yhdysvallat. Yhdysvaltojen 2 000 miljardin dollarin (noin 1 800 miljardin euron) tukipaketti on kooltaan noin yhdeksän prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Sanna Kurronen: Talous teholla  -EVA Arvio keskiviikkona 8.4. kello 9.00 osoitteessa www.eva.fi