Vaikea vapaus – Lue tästä Jyrki Lehtolan ja Heikki Pursiaisen EVA Pamfletti

”Oikeanlainen hyvinvointivaltio jättää ihmisille vapauden päättää omista asioistaan”, kirjoittaa ekonomisti Heikki Pursiainen EVA Pamfletissa Vaikea vapaus – Kaksi näkemystä elämästä holhouksen jälkeen.

Pamfletissa Heikki Pursiainen kritisoi hyvinvointivaltion pohjoismaista mallia ja etsii keinoja lisätä kaikkien vapautta. Kirjailija-kolumnisti Jyrki Lehtola perkaa pamfletissa puolestaan EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen tulokset. Luvassa on lempeän ironinen näkemys kansan vapausasenteista.

Poimimme pamfletista maistiaisiksi kuusi sitaattia.

Tyytyväisyyden omaan vapauden tilaan ymmärtäisi, jos arki olisi kieriskelyä vapaudessa, mutta se on enemmänkin sääntöjen ja rajojen muistamista ja niiden sisäistämistä.

Jyrki Lehtola s. 15

Harva tutkimustulos yllättää niin vähän kuin se, että kyselyn perusteella Suomen kliseisimmät ryhmät ovat maalaiset, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, uusimaalaiset ja vihreät.

Jyrki Lehtola s. 21

Yrittäjyydessä on sankaruutta, yksilöllisyyttä, uskallusta sekä voitto.

Jyrki Lehtola s. 42

Ongelma on siinä, että hyvinvointivaltio on ajautunut kauas sen varsinaisesta tarkoituksesta, eli keskinäisenä vakuutusjärjestelmänä toimimisesta.

Heikki Pursiainen s. 98

Hyväosaisille vapausongelma näyttäytyy astetta mukavampana. Hyvinvointivaltio tuottaa heille ”liikaa” vapautta tai ainakin haitallista vapautta – nimittäin vapautta käyttää muiden rahoja.

Heikki Pursiainen s. 58

Oikeanlainen hyvinvointivaltio vakuuttaa pahoja asioita vastaan, mutta jättää ihmisille vapauden päättää omista asioistaan ja ottaa vastuu päätösten seurauksista.

Heikki Pursiainen s. 59

Lue tästä EVA Pamfletti Vaikea vapaus – Kaksi näkemystä elämästä holhouksen jälkeen