Jyrki Lehtola suomalaisten vapaussuhteesta: ”Paras vain istua liikkumattomana”

Pyysimme kirjailija-kolumnisti Jyrki Lehtolan tulkitsemaan EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen tuloksia. Syntyi essee Vapaus – suurehko vankila, epäselvät säännöt, joka on luettavissa EVA Pamfletissa Vaikea vapaus. Kysyimme Lehtolalta, mikä tutkimuksen tuloksissa yllätti.

Vapautta on eri elämänaloilla suomalaisten mielestä enimmäkseen sopivasti, käy ilmi EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Suomalaiset vaikuttavat siis tyytyväisiltä. Mistä uskot sen johtuvan?

”Turvallisuudenkaipuusta ja sen ymmärtämisestä, että kaikki muuttuu koko ajan hauraammaksi, ja kun kaikki on haurasta, vaikuttaa yhden tekijän muuttaminen toisen tekijän stabiliteettiin, joten paras vain istua liikkumattomana ja toivoa parasta. Se on tervettä itsesuojeluvaistoa ja -tuntemusta: Onni karkaa aina, mieto tyytyväisyys on tavoiteltava tila, joten kaikkea on sopivasti, ei nyt tehdä mitään, joka voisi kaataa tämän vuotavan veneen.”

Lähinnä se, kuinka uskollisesti eri demografiset ryhmät edustavat niitä käsityksiä, joita meillä on eri demografisista ryhmistä.

Mikä Arvo- ja asennetutkimuksen tuloksissa yllätti?

”Lähinnä se, kuinka uskollisesti eri demografiset ryhmät edustavat niitä käsityksiä, joita meillä on eri demografisista ryhmistä. Vihreät olivat loukkaantuneita toisten autoilusta, perussuomalaiset muiden paitsi omasta sananvapaudestaan ja me täällä Uudellamaalla alleviivamme kiimaisina vapaamielisyyttämme, kun me emme elä siinä Suomessa, missä muut elävät. Liikuttavaa oli myös RKP:n kannattajien tunne siitä, kuinka kahlitsevaa elämä Suomessa on.”

Kuka Jyrki Lehtola?

Helsinkiläinen toimittaja-kolumnisti-käsikirjoittaja-nimimerkki, joka kirjoittaa niistä asioista, joista hänen käsketään kirjoittaa tavalla, jossa huumori kohtaa seinän.

Lehtolan poleemiseen tyyliin voi tutustua myös EVA PAmfletissa Työväen Teatteri

Entä sinun arvosi ja asenteesi? Onko seuraavilla elämänalueilla suomalaisessa yhteiskunnassa liian vähän, sopivasti vai liikaa vapautta?

Taide. Sopivasti.

Ilmaisun- ja sananvapauden käyttö yleensä. Sopivasti.

Elintavat (ruoka, alkoholi, tupakka, liikunta). Sopivasti.

Itsensä ilmaiseminen sosiaalisessa mediassa. Sopivasti.

Alkoholin hankinta ja kuluttaminen. Sopivasti.

Liikenne (esim. ajonopeudet). Sopivasti.

Markkinatalous ja kilpailu. Sopivasti.

Mitä on vapaus? 

”Se tunne, kun hetken luulee olevansa vapaa ja sitten havahtuu nopeasti siihen, ettei olekaan.”

Mikä on mielestäsi paras vapautta käsittelevä romaani? Entä laulu?

”Romaani: John Barthin Matkan pää. Laulu: R.D. Laingin Twelve.”

Lue tästä EVA Pamfletti Vaikea vapaus – Kaksi näkemystä elämästä holhouksen jälkeen

Jyrki Lehtolan Vapaus – suurehko vankila, epäselvät säännöt on kuultavissa myös äänikirjana.