Kateuslistan kärkipaikalle pitää olla tunkua, ei hinkua pois

Kuka tienasi eniten, kuka maksoi vähiten?

Verotietojen avoimuus on suomalaisen yhteiskunnan erikoisuus, jolla voi helposti kauhistuttaa amerikkalaisia tai saksalaisia tuttavia. Molemmissa maissa omaisuus ja verotiedot ovat yksityisasia. Mitä enemmän tienaat, sitä visummin pidät tulosi omana tietonasi.

Suomessa tämä on toisin. Mitä hyvää verotietojen avoimuudessa on?

Perusongelma verotuksessa on edelleen verotuksen kireys, ei niinkään se, että veroja maksetaan liian vähän.

Ensinnäkin, verolistojen kärki kertoo tuloveroista, ei tuloeroista. Suomi tasaa tuloja voimakkaalla verotuksella erittäin tehokkaasti. Toisin kuin moni kuvittelee, tuloerot eivät ole Suomessa revenneet, vaan Suomi on edelleen yksi maailman pienimpien tuloerojen maista.

Verolistat näyttävät myös selvästi, ketkä rahoittavat hyvinvointivaltiota.

Suomen ongelma ei ole se, että meillä on liikaa suurrikkaita, jotka piilottavat omaisuutensa vakuutuskuoriin tai veroparatiiseihin. Suomen ongelma on se, että suurimman osan tuloveroista maksavia hyvätuloisia on liian vähän.

Perusongelma verotuksessa on edelleen verotuksen kireys, ei niinkään se, että veroja maksetaan liian vähän.

Verolistan kärjen suuret tulot eivät ole ongelma. Ne ovat erinomainen asia, joka kertoo tehdystä työstä ja yrittäjän onnistumisesta.

Esimerkin voima on valtava. Vaurastuminen pitää sallia muillekin kuin formulakuskeille ja Eurojackpotin kimppapelaajille.

Verolistoja moititaan kateuslistoiksi, mutta kateudenkin voi kääntää käyttövoimaksi. Verolistan kärkeen pääsee onnistumalla: rakentamalla kasvavia ja menestyviä yrityksiä. Lopulta kärkipaikka usein irtoaa vauhdikkaasti kasvaneen yrityksen myynnillä.

Esimerkin voima on valtava. Vaurastuminen pitää sallia muillekin kuin formulakuskeille ja Eurojackpotin kimppapelaajille.

Verolistat näyttävät avoimen kilpailun ja markkinatalouden voiman.

Tyypillisesti listojen kärkeen nousee oman yrityksensä myyneitä yrittäjiä, joista suurin osa on miehiä. Tänä vuonna kymmenen eniten tienanneen joukossa on vain yksi nainen, biokemian tohtori Maria Severina.

Viime vuosina naisia on ollut yrityskauppamiljonäärien joukossa hitusen enemmän kuin aiemmin. Tyypillisesti he ovat hoivayrityksensä myyneitä yrittäjiä. Heitä ei siellä olisi, jos hoivapalvelut olisivat vain julkisen sektorin hallussa.

Paljonko itse maksat veroja? Ota kuppi kahvia, avaa verkkopankkisi ja klikkaa EVAn Verokoneeseen. Sieltä saat sen selville.