ASUNTOJA TYÖN PERÄSSÄ MUUTTAVILLE – EI SOSIAALISTA ASUNTOTUOTANTOA, VAAN KAAVOITUS, INFRASTRUKTUURI-INVESTOINNIT JA RAKENNUSMARKKINAT AVAINASEMASSA

Mediamateriaalit

Download: Asuntoja ahkerille -EVA Analyysi
Asuntoja ahkerille -EVA Analyysi

Näin varmistetaan kotien riittävyys työn perässä muuttaville. EVA Analyysin Asuntoja ahkerille on kirjoittanut ekonomisti Roger Wessman.

Lataa

Vain rakentamisen lisääminen on kestävä tapa varmistaa, että työssäkäyville on tarjolla asuntoja riittävän edullisesti, käy ilmi ekonomisti Roger Wessmanin kirjoittamasta EVA Analyysista Asuntoja ahkerille. Rakentamisen lisäämisessä avainasemassa ovat kaavoitus, infrastruktuuri-investoinnit ja toimivat rakennusmarkkinat.

”Pääkaupunkiseudun kuntien sitouttaminen kaavoittamaan maata asuntotarpeisiin MAL-sopimuksilla on osoittautunut hyväksi tavaksi edistää rakentamista. Kaupunkien kannattaa myydä ja vuokrata tontit korkeimpaan mahdolliseen hintaan. Niin saadaan eniten varoja rakentamisen vaatiman infrastruktuurin kehittämiseen”, Wessman toteaa.

Usein ratkaisuksi asumisen hintaan tarjotaan sosiaalisesti tuettua asuntotuotantoa.

”Pohjimmiltaan se on kuitenkin vain huonosti kohdennettu tulonsiirto, joka syrjäyttää vapaarahoitteisten asuntojen rakentamista”, Wessman toteaa.

Tuetut vuokra-asunnot kohdentuvat huonosti työn perässä muuttaville, koska odotusaika niiden saamiseksi voi olla hyvin pitkä. Tuettu asuntorakentaminen on vuokralaisille sosiaalisesti epäoikeudenmukainen ratkaisu, koska tuetun vuokra-asunnon saaneet asuvat halvemmalla kuin ne, jotka eivät sellaiseen ole päässeet.

Asumistuen kaltaiset suorat tulonsiirrot ovat tehokas ja oikeudenmukainen tapa varmistaa, että pienituloisillakin on varaa asua. Ei ole kuitenkaan järkevää, että asumistuki tai toimeentulotuen asumisosa korvaisi sataa prosenttia asumismenoista, koska se ei jätä tuensaajalle kannustinta säästää kuluissa. Tukien korvauskatot kannattaisi määritellä työssäkäyntialueittain kuntakohtaisuuden sijaan.

Roger Wessman: Asuntoja ahkerille -EVA Analyysi 16.10. kello 8.30 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot:

Ekonomisti Roger Wessman roger.wessman@bastiatconsulting.com tai +358 40 706 0002

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28