HALLITUKSEN MENOLINJA UHKAA NÄIVETTÄÄ KASVUA

Mediamateriaalit

Lataa
Suomen julkiset menot

Suomen julkiset menot vuoden 2010 kiintein hinnoin 1975–2023 eri hallituskausina (milj. euroa)

Lataa

Download: Jakopolitiikan paluu -EVA Arvio
Jakopolitiikan paluu -EVA Arvio

Hallituksen menoautomaatti paisuttaa julkista sektoria. EVA Arvion Jakopolitiikan paluu ovat kirjoittaneet EVAn johtaja Emilia Kullas ja EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Lataa

Lataa
Emilia Kullas

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

Lataa
Sami Metelinen

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

Antti Rinteen hallituksen menolinja merkitsee paluuta 1960–70-lukujen jakopolitiikan linjalle, jossa kasvatettiin julkista sektoria yksityisen sektorin kustannuksella. Julkisen sektorin kulutusmenojen ja julkisen sektorin työpaikkojen kasvu uhkaa näivettää yksityisen sektorin kasvun mahdollisuuksia. Yksityinen sektori on tärkeä, koska viime kädessä se rahoittaa julkisen sektorin toiminnan. Täysin poikkeukselliseksi Rinteen hallituksen menolinjan tekee se, että menojen päätösperusteinen lisääminen tehdään pääosin velaksi ja valtion omaisuuden myynnillä. Menolinja myös lisää paineita kiristää entisestään kireää verotusta.

”Nyt tasapainotus riippuu talouskasvusta ja työllisyyskehityksestä. Talouden näkymät synkkenevät ja työllisyysasteen hyvä kehitys näyttää hiipuvan, eikä konkreettisia työllisyystoimia näy. Taantuman sattuessa oikea tapa elvyttää olisivat määräaikaiset investointihankkeet, minkä lisäksi työn verotusta kannattaisi keventää”, sanoo EVAn johtaja Emilia Kullas.

”Hallitus näyttää väistelevän kestävyysvajetta ja siitä seuraavia ongelmia. Työllisyysasteen nosto olisi kaikissa oloissa paras tapa valmistautua vanhenevan väestön aiheuttamien menojen kasvuun 2020-luvulla. Työllisyysasteen nostamiseksi kannattaa pitää huolta siitä, että Suomen palkkataso ei ylitä kilpailijamaiden tasoa. Samalla kannattaa kiristää eläkeputken ehtoja ja kasvattaa työtulovähennystä.”

Emilia Kullas, Sami Metelinen: Jakopolitiikan paluu -EVA Arvio torstaina 12.9. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot:

johtaja Emilia Kullas, emilia.kullas@eva.fi tai +358 40 342 44 84

toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 00 41

viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28