Kaikki sotesta – EVAn sote-julkaisut kootusti

Piirikunnat! Yhtiöittäminen! Verotus! Millainen sote-malli toimii? Kokosimme kaikki sotesta eli linkit EVAn sote-aiheisiin julkaisuihin vuosilta 2014-2018.

”Maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä”, todetaan tänä keväänä julkaistussa Reilun pelin vartija -EVA Arviossa. Kirjoittajina ovat liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja asianajaja Asko Lindqvist. ”Yhtiömuodossa toimiminen voisi tuoda maakuntien palvelutuotantoon läpinäkyvyyttä sekä lisätä johtamisen ammattimaisuutta ja palvelujen asiakaslähtöisyyttä”, arviossa summataan.

”Edelliseltä hallitukselta kesken jäänyt sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus onnistuu parhaiten luomalla piirikunnat, uudet väliportaan itsehallintoalueet kuntien ja valtion väliin”, kirjoittivat Bo-Erik Ekström, Ilkka Haavisto ja asianajotoimiston Specialist Partner Mika Pohjonen vuonna 2015 julkaistussa EVA Analyysissa Näin sote saadaan toimimaan.

Edellisen hallituksen aikaisia sote-malleja käsiteltiin näissä EVAn julkaisuissa

”Lakiesityksen valossa palvelut tuskin parantuvat saati tehostuvat. Todennäköisesti palvelujen tuotanto jatkuu pitkälti entiseen tapaan”, todetaan hallituksen ja opposition kanssa yhdessä valmistellusta sote-mallista vuoden 2014 EVA Arviossa Sote ei korjaa palveluita. Arvion kirjoittajat ovat Bo-Erik Ekström, Ilkka Haavisto ja Mika Pohjonen.

”Sote-mallin pitäisi perustua valinnanvapauteen ja palveluntuotannon moninaisuuteen” kirjoitetaan EVA Analyysissa Sote-sirkus. Kirjoittajina Bo-Erik Ekström, Ilkka Haavisto ja Mika Pohjonen, ja julkaisu lokakuulta 2014.

”Sote-uudistus on luomassa maahan entistä vahvemman kunnallisen palvelutuotannon monopolin”, todetaan EVA Arviossa Sote on rimanalitus vuodelta 2014. Arvio käsitteli kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistä sotehanketta. Arvion kirjoittajana Ekström, Haavisto ja Pohjonen. ”Sote-alueet pyrkivät ostamaan kunnilta kilpailuttamatta, mikä rikkoisi hankintalakia”, arviossa todetaan.

EVA Analyysissa Vuosikymmenen valinta – Näin sote-uudistus pelastetaan käynnisti sote-sarjan. Bo-Erik Ekströmin, Ilkka Haaviston ja Mika Pohjosen kirjoittamassa analyysissa todetaan: ”Muiden maiden esimerkeistä tiedämme, että valinnanvapauden myötä esimerkiksi lääkärikäynnit tulevat lisääntymään. Valinnanvapaus ja kilpailu kuitenkin parantavat sekä laatua että tehokkuutta siten, että saamme samalla rahalla enemmän aikaiseksi.””