EU-tuomioistuimen päätös johtanee sote-tuottajien yhtiöittämiseen

Maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset voidaan joutua yhtiöittämään sote-uudistuksessa, toteavat Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist, liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström ja EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto EVA Arviossa Reilun pelin vartija.

EU-tuomioistuin antoi helmikuussa Slovakian sote-järjestelmää koskevan ratkaisun (ratkaisu selitetty tarkemmin EVA Arviossa). Ratkaisusta seuraa, että maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan sote-palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä. Liikelaitos ei esimerkiksi voi mennä konkurssiin, mikä muodostaa lainvastaisen valtiontuen.

Yhtiömuodossa toimiminen voisi tuoda maakuntien palvelutuotantoon läpinäkyvyyttä sekä lisätä johtamisen ammattimaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä.

Yhtiömuodossa toimiminen voisi tuoda maakuntien palvelutuotantoon läpinäkyvyyttä sekä lisätä johtamisen ammattimaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä.

”Yhtiömuotoinen toiminta mahdollistaa sen, että maakuntien tuottajat saavat hallituksiinsa erityisosaamista ja ulkopuolisia hallituksen jäseniä”, Ekström, Haavisto ja Lindqvist sanovat. ”Sote-uudistuksen keskeisimpiä tavoitteita ei voida saavuttaa ilman valinnanvapautta ja yhtiöitä”.

Lue tästä EVA Arvio Reilun pelin vartija