Terveydenhuollon piikki auki – viruksen saaminen hallintaan paras talouden tukitoimi

Lue tästä EVA Arvio

Download: Talous teholla -EVA Arvio
Talous teholla -EVA Arvio

Viruksen tukahduttaminen on edellytys
talouden toipumiseen. Talous teholla -EVA Arvion on kirjoittanut ekonomisti Sanna Kurronen.

Lataa

Jokainen karanteeniviikko maksaa menetettynä arvonlisänä arviolta yli miljardin, joten suuretkin summat viruksen kurissa pitämiseen ovat perusteltuja. Laajalla testaamisella, sairaiden eristämisellä sekä resurssien kohdentamisella tartuntaketjujen jäljittämiseen voidaan taloutta vaiheittain avata, kirjoittaa EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Arviossa Talous teholla.

Terveydenhuollolle on pidettävä nyt piikki auki, sillä paras tukitoimi Suomen taloudelle olisi viruksen saaminen hallintaan. Niin pitkään kuin virus liikkuu tartuttamassa, ihmisten välisten kontaktien rajoittaminen on välttämätöntä. Tämä rajoittaa talouden kasvupotentiaalia, oli elvytys kuinka anteliasta tahansa. Viruksen hallintaan saaminen olisikin tärkein tukitoimi Suomen taloudelle.

Jokainen karanteeniviikko maksaa menetettynä arvonlisänä arviolta yli miljardin.

Terveydenhuollon menoja ei ole huomioitu EVA Arvion laskelmissa osana suorien tukien pakettia, mutta niiden kasvu väistämättä rajoittaa entisestään julkisen talouden muita elvytysmahdollisuuksia. Toisaalta nimenomaan terveydenhuoltoon on nyt satsattava, jotta muu talous voi toimia.

Pandemia alkoi levitä Suomessa muuta Eurooppaa myöhemmin. Rajoitustoimet kyettiin siksi ottamaan käyttöön suhteellisen aikaisessa vaiheessa. Parhaassa tapauksessa Suomella on mahdollisuudet palata yhteiskunnan normaaliin toimintaan nopeammin kuin maissa, joissa pandemia on äitynyt pahaksi ja koettelee terveydenhuoltokapasiteetin rajoja.

Viime kädessä Suomenkin taloudellisen elpymisen ratkaisee yritysten kyky pyörittää kannattavasti liiketoimintaa, investoida ja työllistää ihmisiä.

Jokainen karanteeniviikko maksaa menetettynä arvonlisänä arviolta yli miljardin, joten suuretkin summat viruksen kurissa pitämiseen ovat perusteltuja. Laajalla testaamisella, sairaiden eristämisellä sekä resurssien kohdentamisella tartuntaketjujen jäljittämiseen voidaan taloutta vaiheittain avata.

Viime kädessä Suomenkin taloudellisen elpymisen ratkaisee yritysten kyky pyörittää kannattavasti liiketoimintaa, investoida ja työllistää ihmisiä. Sen takia ensisijainen asia on päästä mahdollisimman pian eroon rajoitustoimista.