Hyvä alku, mutta talouden tukitoimia pitää jatkaa pidempään

Rahaa ja apua löytyy. Sanna Marinin hallitus lähetti yrityksille, yrittäjille ja työntekijöille juuri sen viestin, jota siltä keskellä koronakriisiä odotettiin.

Tukipaketin koko kasvoi vain muutamassa päivässä viidestä miljardista eurosta 15 miljardiin euroon. ”Valtio takaa, pankit jakaa”, kiteyttivät valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja elinkeinoministeri Mika Lintilä viestinsä perjantain tiedotustilaisuudessa.

Tämä on oikea suunta.

Tämä on oikea suunta, ja oikea marssijärjestys. Luottamuksen palauttaminen on hallituksen tärkein tehtävä.

Mutta näyttää siltä, että hallitus joutuu palaamaan tukitoimien pariin vielä. Monet tarpeelliset tukitoimet on rajattu vain kolmeksi kuukaudeksi. Jos koronakriisi ei ole jo pian ohi, tukitoimien jatkosta on päätettävä lähiviikkoina.

Tähän löytynee hallitukselta tahtoa.

Takauksia ja joustoja

Mitä hallitus lupasi?

Yritykset pystyvät käynnistämään lomautukset viidessä päivässä. Työntekijöiden turva lomautustilanteessa paranee ja myös yksinyrittäjät ja freelancerit saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan.

Nämä ovat tärkeitä toimia sekä yritysten että työntekijöiden kannalta. Molempia koetetaan suojata, sekä yritysten että kotitalouksien kykyä selvitä hankalan tilanteen yli kun kassavirta loppuu.

Työeläkemaksuja alennetaan 910 miljoonalla eurolla, veroja ja työeläkemaksuja lykätään, työeläkemaksujen takaisinlainausta helpotetaan ja Finnveran valtuuksia kasvatetaan 10 miljardilla eurolla. Valtion eläkerahasto ja Suomen Pankki laajentavat osto-ohjelmaansa yritystodistuksiin molemmat miljardilla eurolla.

Kun terveyskriisi on ohi, talouskriisi jatkuu

Hallitus antoi mittavan listan toimista, jolla se toivoo voivansa estää tarpeettomat konkurssit ja työpaikkojen menetykset.

Silti niiltä tai työttömyyden kasvulta ei voi kokonaan välttyä. Etenkin työmarkkinatoimien kesto vain kolmeksi kuukaudeksi tuskin riittää.

Koronakriisin kestoa ei tiedä vielä kukaan. THL:n arvion mukaan epidemian huippu on Suomessa ehkä toukokuussa. Terveyskriisin jo taittuessa talouden kriisi ei vielä oikene. Vaikka Finnvera, Business Finland ja liikepankit lappaisivat rahaa kasapäin yrityksille, työttömyys kasvaa.

Tukitoimia pitää jatkaa.

Siksi hallituksen pitää varautua jo nyt tukitoimien jatkoon.

Valtion velkaantumista ei nyt pidä turhaan pelätä. Valtaosa ilmoitetusta 15 miljardin euron tukipaketista on erilaisia takauksia, myöhennettyjä eikä silkkaa rahanmenoa, kuten Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju muistuttaa.

Pidetään tämä

Mitä tästä kriisistä voisi ottaa opiksi jo nyt?

Nopean reagoinnin ja joustavuuden.

Työmarkkinapuolet löysivät ennätysnopeasti sovun aiheista, jotka normaalioloissa eivät olisi edenneet mihinkään. Hallitukselta ja eduskunnalta tuli vahva esitys yhteistyöstä yli puoluerajojen. Ihmisillä on aito halu auttaa ja tukea, sekä pulassa olevia ikäihmisiä tai pieniä palveluyrittäjiä.

Tämä eetos on hyvä muistaa, kun kriisi hellittää. Sekin päivä tulee!