Suomalaiset ovat valmiita vaihtamaan alaa, mutta eivät innostu työn perässä muuttamisesta

Lue EVA Analyysi tästä

Download: Paremman palkan perässä -EVA Analyysi
Paremman palkan perässä -EVA Analyysi

Työpaikkakohtainen sopiminen pelottaa ja houkuttaa. EVA Analyysin Paremman palkan perässä on kirjoittanut toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Lataa

Valtaosa suomalaisista vaihtaisi alaa töiden saamiseksi, mutta asuinpaikan vaihtamisessa valmius on heikompaa. Erityisesti vähän koulutetuilla ja työttömillä valmius muualle muuttamiseen on pientä, käy ilmi EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Kysyimme Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmaselta, mitä ongelmalle voisi tehdä.

Suomalaisista 62 prosenttia vaihtaisi alaa töiden saamiseksi, mutta asuinpaikkaansa vaihtamaan on valmis vain 42 prosenttia.

Miten ongelma ratkaistaan Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen?

”Verrattuna muihin maihin Suomessa on aika harvinaista, että perhe asuu toisaalla ja työntekijä toisaalla.”

Taloudellisia kannustimia työn perässä muuttamiseen ei tunnisteta riittävästi.

Barona on esimerkiksi huomannut, että Uudenkaupungin autotehtaalle on onnistuttu rekrytoimaan ihmisiä siten, että perhe on saattanut jäädä työntekijän alkuperäiselle kotipaikkakunnalle. Työskenneltyään jonkin aikaa autotehtaalla, työntekijä on palannut kotipaikkakunnalle, mutta saanut sieltä työpaikan. Työn perässä muuttamisen ei tarvitse olla lopullinen ratkaisu.

Vanhala-Harmasen muistuttaa, että on otettu käyttöön taloudellisia kannustimia työn perässä muuttamiseen, mutta niitä ei tunnisteta riittävästi. Tällaisia ovat esimerkiksi liikkuvuusavustus, työasuntovähennys ja työmatkakustannuksia koskevat vähennykset.

”Yksi ratkaisu voisi olla, että tehdään työn tekemisestä joustavampaa”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Kauempaa tulevilla työntekijöillä saattaa useinkin olla halua tehdä pidempiä työpäiviä ja pitää vastaavasti pidempiä vapaita jaksoja viettääkseen aikaa kotipaikkakunnalla. Työaikojen joustoissa kuitenkin edelleen tulee usein lainsäädäntö vastaan.

Suomalaisten suhtautumisesta uudelleenkouluttautumiseen ja työn perässä muuttamiseen voi lukea lisää EVA Analyysissa Paremman palkan perässä.