Ekonomistikone.fi: Sopimukseton Brexit kolhisi Suomen talouskasvua

49 prosenttia suomalaisekonomisteista katsoo, että sopimukseton Brexit vaikuttaa merkittävästi ja kielteisesti Suomen tulevien vuosien talouskasvuun, selviää ekonomistikone.fi-sivustolta.

Eri mieltä on 14 prosenttia vastaajista ja 37 prosenttia on epävarmoja tai vailla mielipidettä. Ekonomistit toteavat kommenteissaan muun muassa, että kova Brexit ei vaikuttaisi merkittävästi tai että vaikutukset jäisivät suhteellisen lyhytkestoisiksi.

44 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että Suomessa palkansaajat maksaisivat merkittävän osan yhteisöverotuksen korotuksesta alempien palkkojen muodossa.

Taloustieteilijät vastasivat huhtikuussa myös yhteisöveroa käsittelevään kysymykseen. 44 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että Suomessa palkansaajat maksaisivat merkittävän osan yhteisöverotuksen korotuksesta alempien palkkojen muodossa. Neljätoista prosenttia vastaajista on eri mieltä. 42 prosenttia ekonomisteista on asiasta epävarma tai vailla mielipidettä.

Ekonomistikone on pysyvä, päivittyvä, akateemiseen asiantuntemukseen nojaava työkalu toimittajien, päättäjien ja taloudesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön. Marraskuussa 2017 avanneella Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia, muun muassa Bengt Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö ja Matti Pohjola ottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä ja kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen. Kysymykset esitetään Suomalaiselle ekonomistipaneelille, joka on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli. Paneelille esitettävät kysymykset valitsee ekonomistipaneelin raati: Mika Maliranta (pj), Essi Eerola, Markus Jäntti ja Roope Uusitalo.