Asmo Maanselkä: ”Suomen yleistuen tulisi olla yksilökohtainen – perhekohtaisuudessa tasa-arvo- ja kannustinongelmia”

Lue EVA Analyysi tästä

Sosiaaliturvan yleisavain – täydennetty versio

Britannian Universal Credit yhdisti tuet. Onko tässä malli Suomelle? Sosiaaliturvan yleisavain -EVA Analyysin kirjoittaja on Asmo Maanselkä.

Lataa

Yleistuen tulisi olla yksilökohtainen, sanoo EVA Analyysin Sosiaaliturvan yleisavain kirjoittanut Asmo Maanselkä. Analyysia on nyt täydennetty tuen yksilökohtaisuutta käsittelevällä osiolla.

Haastattelija: Heini Larros

Asmo Maanselkä, kirjoitit EVA Analyysin Sosiaaliturvan yleisavain, jossa vastataan kymmeneen Universal Credit -yleistukea koskevaan kysymykseen. Ehdotat, että Suomessa tulisi ottaa käyttöön yleistuki, joka yhdistäisi keskeisimmät nykytuet: ansiopäivärahan, peruspäivärahan, työmarkkinatuen, toimeentulotuen sekä asumistuen. Yleistuesta käydystä keskustelussa on kysytty, onko ehdottamasi tuki yksilö- vai perhekohtainen. Kumpi se siis on?

”Yksilökohtainen.

Kuka Asmo Maanselkä?

Kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri Asmo Maanselkä (s. 1981) on kristillisdemokraattien puoluesihteeri. Hän on kirjoittanut pamfletin Kannustava perusturva (2017), jossa hahmotellaan sosiaaliturvauudistusta Ison-Britannian mallin pohjalta.

Perhekohtaisuudessa päädytään liian helposti ei-toivottuihin tilanteisiin. Kerron esimerkin Suomen nykyisestä järjestelmästä. Kun olin armeijassa ja vaimoni töissä, en saanut osaltani sotilasavustuksen asumisavustusta vuokra-asuntoomme, koska olimme naimisissa ja vaimoni siten elatusvelvollinen. Sotilaskuraattori vinkkasi, että avioero olisi minulle taloudellisesti kannattava ratkaisu. Tuen saaminen olisi ollut myös mahdollista, mikäli vaimoni olisi jäänyt työttömäksi. Kumpikaan ratkaisuista ei sopinut meille, joten en saanut asumisavustusta.

Toinen esimerkki. Kun yksinhuoltaja perustaa uuden perheen, niin uuden kumppanin tulot vaikuttavat hänen lastensa päivähoitomaksuihin, vaikka uusi kumppani ei ole suhteessa lapsiin elatusvelvollinen.

Myös nykyisessä järjestelmässämme esimerkiksi ansiosidonnainen, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat yksilökohtaisia. Hyvätuloisten perheiden jäsenet voidaan rajata tukien saajista varallisuusrajalla. Asumistuen saaminen edellyttäisi sitä, ettei muuta omaisuutta, esimerkiksi kesäasuntoa, ole. Varallisuuteen ei laskettaisi asuntoa, jossa vakituisesti asuu. Nyt jo eläkeläisten asumistuessa on 16 400 euron varallisuusraja; samaa voitaisiin soveltaa yleistuen osana maksettavaan yleiseen asumistukeen.

Yleistuesta käydyssä keskustelussa on tullut esiin niin sanottu toimitusjohtajan kotirouva -ongelma eli voisiko toimitusjohtajan kotirouva saada yleistukea.

Yleistuesta käydyssä keskustelussa on tullut esiin niin sanottu toimitusjohtajan kotirouva-ongelma eli voisiko toimitusjohtajan kotirouva saada yleistukea. Aika usein toimitusjohtajan kotirouvat asuvat omistusasunnossa, jossa asumistukea maksetaan vain yhtiövastikkeen ja lämmityskulujen osalta ja se kohdistuisi vain rouvan osuuteen asumisesta. Lisäksi yleistuen velvoittava osuus, osallistumispakko erilaisiin työllisyyttä edistäville kursseille tai hyvinvointityöhön, karsinee henkilöt, jotka eivät oikeasti ole kiinnostuneita työllistymään.”

Mitä haasteita yksilökohtaisessa tuessa on?

”Se, että meillä ei ole tietoja ihmisten varallisuudesta, kun varallisuusveroa ei enää ole. Toisaalta vuoden alussa voimaantuleva tulorekisteri mahdollistaa laajasti eri tulojen tarkastelun, ja tukea hakiessa voidaan edellyttää hakijalta erilaisia selvityksiä, kuten nytkin esimerkiksi työttömyystukea hakiessa, kun taloudessa on yritystoimintaa.”

Haastattelija Heini Larros on EVAn viestintäpäällikkö