EVA Analyysi: Näin sote saadaan toimimaan – 16 perustelua uudelle piirikuntamallille

Sote-uudistus onnistuu parhaiten luomalla kuntien ja valtion väliin uudet väliportaan itsehallintoalueet, piirikunnat. Piirikuntamallissa sote-palveluiden rahoitus ratkaistaan piirikuntien verotusoikeudella. Näin selviää EVA Analyysista ”Näin sote saadaan toimimaan – 16 perustelua piirikuntamallille”. Analyysin ovat kirjoittaneet liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, asianajaja Mika Pohjonen ja EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Piirikuntavero olisi askel kohti yksikanavaista julkisen terveydenhuollon rahoitusta. Se olisi myös perustuslain näkökulmasta ongelmaton, sillä se korvaisi sekä kuntien rahoituksen että valtionosuudet terveydenhuoltoon, kertoo analyysi.

Piirikuntavero voidaan toteuttaa veroneutraalisti. Keskimääräiseksi piirikuntaveroprosentiksi tulisi 10,6 prosenttia, kun samalla kunnallisveroa kevennettäisiin 6,6 miljardia euroa ja valtion ansiotuloveroa 3 miljardia euroa.

Piirikunnilla olisi vastuu julkisesta terveydenhuollosta, mutta sosiaalipalvelut jäisivät lähipalveluina yhä kuntien järjestettäväksi. Piirikuntien toimiala ei voisi jatkossakaan paisua. Maakuntamalliin verrattuna piirikuntamalli olisi kevyempi, sillä piirikuntien tehtävät olisivat tiukasti rajatut.

Piirikuntamallissa terveys- ja sosiaalipalveluihin tuotaisiin asiakkaan valinnanvapaus, joka muuttaisi myös palvelujen tuotantoa. Palvelujen tuottajiksi tulisivat julkisen sektorin toimijoiden rinnalle nykyistä laajemmin yritykset ja yhdistykset.

Valinnanvapautta tukee myös kansa. 60 prosenttia suomalaisista haluaa itse valita hoitopaikkansa kunnallisista terveyskeskuksista tai yksityisistä lääkäriasemista, selviää myös tänään julkaistusta EVA Analyysista Terveyskapina kytee.

Perussuomalaisista ja kokoomusta äänestävistä jopa 72 prosenttia kannattaa valinnanvapausmalliin siirtymistä.

Uuden hallituksen ratkaisuja sote-uudistuksen jatkon suhteen odotetaan, sillä suomalaiset ovat tyytymättömiä nykyiseen terveydenhuoltojärjestelmään. 49 prosenttia kansasta moittii, että lääkärin vastaanotolle pääsee kunnan terveyskeskuksessa liian hitaasti. 41 prosenttia on toista mieltä. 59 prosenttia suomalaisista pitää leikkausten ja muun erikoissairaanhoidon jonotusaikoja liian pitkinä.

Näin sote saadaan toimimaan