Hetkinen… kaappaavatko marsilaiset soten?

”Itsehallintoalueiden verotusoikeudesta piirtyy kuva liki mielipuolisena hankkeena”, kirjoittaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto EVAn ensimmäisessä Välähdyksessä. Hallitus aikoo sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhteydessä siirtää sote-palveluiden rahoituksen ja siis kuntien verotuksen huomattavalta osin valtiolle.

Tämä selvisi toissaviikolla, kun syksyn sote-kausi avattiin julkistamalla selvityshenkilöiden raportti, joka asettaa uudistukselle askelmerkkejä.

Selvityshenkilöiden mukaan paras ratkaisu itsehallintoalueiden rahoittamiseksi olisi valtion rahoitus. Tulevien sote-alueiden eli itsehallintoalueiden omaa verotusoikeutta pidetään ”varteenotettavana vaihtoehtona” ja ”tarpeellisena selvittää”.

Samalla snosto1ote-alueiden verotusoikeudessa nähdään kuitenkin ”huomattavia periaatteellisia ja käytännöllisiä ongelmakohtia”. Selvityshenkilöiden mukaan verotusoikeus uhkaisi sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista, finanssipolitiikan ohjattavuutta sekä verotuksen rakenteen ja verojärjestelmän kokonaisuuden hallintaa.

Ei kuulosta kovin ”varteenotettavalta”, semminkin, kun selvityshenkilöt eivät löydä sote-alueiden verotusoikeudesta mitään myönteistä sanottavaa. Päinvastoin, itsehallintoalueiden verotusoikeudesta piirtyy kuva liki mielipuolisena hankkeena, kuin marsilaisten salajuonena rahaa imevien mustien aukkojen poraamiseksi itsehallintoalueille.

Jos sote-uudistuksen tavoitteena on saattaa sosiaali- ja terveydenhuollon menot valtion hallintaan, on itsehallintoalueiden verotusoikeus tietenkin syytä torjua.

Itsehallinnon idea hukassa

Oikeasti sote-uudistuksen tavoite on kuitenkin julkisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden uudistaminen nykyistä toimivimmiksi ja tuottavimmiksi. Tästä näkökulmasta itsehallintoalueiden verotusoikeus on perusteltu. Hyvin toimivissa Ruotsin, Britannian ja Hollannin julkisissa terveydenhuoltojärjestelmissä päätösvalta sekä palveluiden järjestämisestä että niiden rahoittamisesta ovat yksissä ja samoissa käsissä.

Itsehallinnon idea on tämä: Alueen asukkaat voivat vaatia rahoilleen vastinetta, jos alueen päättäjät ovat tilivelvollisia asukkaille sekä palvnosto2eluista että rahankäytöstä. Jos itsehallintoalueella ei ole verotusoikeutta, eikä omaa rahaa, itsehallinnon logiikka hajoaa. Se muuntuu  pelkäksi byrokratiaksi, ylhäältä alas jaettujen resurssien hallinnoinniksi.

Hallinnoinnin logiikka on byrokraattien mieleen, koska kenenkään ei tarvitse vastata kokonaisuudesta. Jos palvelut eivät toimi, voidaan syyttää riittämättömiä resursseja. Jos rahat eivät riitä, vika on palvelujärjestelmän tuhlailevuudessa.

Kaksinapaista sote-järjestelmää on vaikea saada toimimaan, saati ohjata tai uudistaa. Luovutettakoon siis sote-palveluiden rahoitus ja järjestäminen vaikka marsilaisille – kunhan ne pysyvät yhdessä.

EVA_ilkka Haavisto_artikkelikuva

Ilkka Haavisto

Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tutkimuspäällikkö

Lue lisää sotesta:

EVA Analyysi: Näin sote saadaan toimimaan (toukokuu 2015)
EVA Arvio: Sote ei korjaa palveluita (joulukuu 2014)
EVA Analyysi: Sote-sirkus – Kolme syytä aikalisään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa (lokakuu 2014)
EVA Raportti: Euroopan parhaat reseptit – 14 testattua rakenneuudistusta (elokuu 2014)
EVA Analyysi: Vuosikymmenen valinta – Näin sote-uudistus pelastetaan (toukokuu 2014)