Suomalaiset toivovat seuraavan presidentin olevan kansakunnan keulakuva ja ulkopolitiikan ammattilainen

Suomalaisista 93 prosenttia toivoo, että presidentti omaksuu roolin kansakunnan keulakuvana, joka edistää Suomi-kuvaa ja ylläpitää maamme mainetta ulkomailla, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Yhtä moni pitää toivottavana, että seuraava presidentti olisi kansainvälistä politiikkaa syvällisesti ymmärtävä ja siihen keskittyvä ulkosuhteiden ammattilainen. 89 prosenttia toivoo arvojohtajaa, joka herättelee julkisuudessa keskustelua tärkeistä asioista ja edistää niitä arvovallallaan.

Mediamateriaalit

Lataa
Presidentin roolit (%)

Kuinka toivottavaa on, että ensi vuonna valittava seuraava tasavallan presidentti ottaa toiminnassaan seuraavia rooleja (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Lataa

Lataa
Taulukko

Arvo- ja asennetutkimuksessa kysytyt seuraavan tasavallan presidentin roolit. Taulukko.

Lataa

Download: EVA Artikkelin Suomalaiset toivovat uudesta presidentistä ensisijaisesti kansakunnan keulakuvaa ja ulkopolitiikan johtajaa kuvioliite
EVA Artikkelin Suomalaiset toivovat uudesta presidentistä ensisijaisesti kansakunnan keulakuvaa ja ulkopolitiikan johtajaa kuvioliite

Lataa

EVAn syksyn 2023 Arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin, millaista presidenttiä suomalaiset toivovat. Vastaajia pyydettiin arvioimaan 19 mahdollisen roolin tai toimintatavan kohdalla, kuinka toivottavaa on, että omaksuisi niitä.

Ulkopolitiikka korostuu myös muissa presidentiltä laajasti toivotuissa rooleissa: 77 prosenttia toivoo presidentistä kiistatonta ulkopolitiikan johtajaa, 76 prosenttia rauhanrakentajaa, 74 prosenttia voimakasta ylipäällikköä ja 64 prosenttia kriisijohtajaa, joka ei poikkeusoloissa arkailisi ottaa valtaa yli muodollisten valtaoikeuksiensa (täydelliset vastausvaihtoehdot ks. Taulukko).

”Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa suomalaiset siis odottavat seuraavalta presidentiltä ammattimaisen otteen lisäksi hyvin selkeää johtajan roolia. Sen mukanaan tuoman vastuun kylkiäisenä suomalaiset olisivat melko laajalti valmiita kasvattamaan myös presidentin valtaoikeuksia. EVAn kevään 2023 Arvo- ja asennetutkimuksessa selvisi, että joka toinen suomalainen olisi valmis vahvistamaan presidentin ulkopoliittista valtaa”, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 15.–27.9.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Ilkka Haavisto: Suomalaiset toivovat uudesta presidentistä ensisijaisesti kansakunnan keulakuvaa ja ulkopolitiikan johtajaa -EVA Artikkeli tiistaina 31.10. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

EVAn Presidenttiforumissa Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Olli Rehn ja Alexander Stubb kertovat vastauksensa samaan kysymykseen presidentin roolista. Tentti järjestetään tiistaina 31. lokakuuta klo 16.00—17.15 Aalto-yliopisto Töölön juhlasalissa (Runeberginkatu 14-16, Helsinki) ja se myös streamataan. Toimitukset voivat ilmoittautua EVAn viestintäpäällikkkö Heini Larrokselle (040-526 97 28 tai heini.larros@eva.fi) tiistaihin 31.10. kello 9.00 mennessä.