Naantali 24h kokoaa jälleen kesäkuussa Suomen vaikuttajat keskustelemaan aikamme polttavimmista puheenaiheista

Yhteiskunnan uudistamisen foorumi Naantali 24h palaa kahden vuoden tauon jälkeen Naantaliin 2.–3.6.2022. Naantali 24h kokoaa Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kysymysten ääreen laajan joukon keskustelijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta. Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman kutsuvat tänä vuonna koolle Naantalin kaupunki, Alma Talent, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Miltton ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.

Naantali 24h on vuosittain järjestettävä yhteiskunnan uudistamisen foorumi, jossa ei ole lavoja, luentoja, titteleitä tai yleisöä. Tilaisuuden kutsuvieraat ovat kaikki osallistujia ja tasa-arvoisia keskustelijoita. Naantali 24h -tapahtumassa hyödynnetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Sitran kehittämää Erätauko-menetelmää, joka edesauttaa rakentavaa ja tasavertaista keskusteluilmapiiriä.

“Tässä maailmanpoliittisessa ja yhteiskunnallisessa hetkessä tarvitaan yhteistä keskustelua. Erätauon avulla on mahdollisuus vahvistaa luottamusta ja syventää ymmärrystä itsestä, muista ja maailmasta. Demokratian tueksi tarvitaan erilaisia tekoja. Dialogi on yksi niistä”, Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka kertoo.

Vuoden 2022 teemana on luottamus kriisissä. Nopeasti muuttunut turvallisuusympäristö haastaa osallistujat pohtimaan, etäännymmekö toisistamme kriisien keskellä vai kykenemmekö ratkaisemaan yhteisiä ongelmia. Koetellaanko luottamusta, korostuuko sen merkitys poikkeusaikoina? Luotammeko enää instituutioihin? Entä toisiimme? Tilaisuuden järjestäjätahot Naantalin kaupunki, Alma Talent, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Miltton sekä Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK haluavat olla kaikki osaltaan edistämässä laajaa yhteiskunnallista vuoropuhelua.

“Viimeisestä Naantali24h tapahtumasta on koronaepidemian takia kulunut jo kaksi vuotta. Kriisit ovat seuranneet toisiaan ja korona on eristänyt meidät lähikontakteista Teams-elämään. Nyt jos koskaan on aika yhteiselle kokoontumiselle. Naantalissa rakennamme luottamusta keskusteluissa, jotka tapahtuvat aidossa naantalilaisessa ympäristössä: työpajat järjestetään idyllisissä kodeissa, joihin paikalliset isäntäperheet ovat kutsuneet tapahtuman osallistujat”, toteaa kaupunginjohtaja Laura Leppänen.

“Luottamus, sen rakentaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeää paitsi kriiseissä, myös normaalioloissa. Viime vuosina Suomessa on ollut havaittavissa luottamuksen rapautumista monilla elämänaloilla, ei vähiten työmarkkinoilla. Suomella, pienellä kansakunnalla ei kuitenkaan ole varaa hukata yhtäkään voimavaroistaan, joista keskinäinen luottamus on yksi tärkeimmistä”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa.

Tapahtuma kokoaa yhteen monipuolisen joukon vaikuttajia taloudesta politiikkaan ja teknologiasta kulttuuriin. Tapahtuman pääteemojen, luottamuksen rakentamisen ja avoimen dialogin hengessä kaikkien tapahtumaan osallistuvien nimet tullaan julkistamaan.

”Luottamus ei ole kadonnut suomalaisesta yhteiskunnasta mihinkään. Kun pahat ajat iskevät, me luotamme virkamiehiimme, poliisiimme, jopa itse valitsemiimme poliitikoihin. Suomalaiset myös luottavat kotimaiseen mediaan enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin. Meillä on vahva pohja, jota pitää tukea eikä puhkoa siihen populismin reikiä”, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas.

Osallistujat työskentelevät pienryhmissä naantalilaisissa isäntäperheissä. Yhteensä 12 työpajassa käsitellään yhteiskunnan suuria kysymyksiä erilaisilla kokoonpanoilla. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa tulevaisuuden työ ja osaaminen, omistajuus ja yhteisöllisyys sekä demokratia algoritmien aikakautena.

”Sota Ukrainassa, pandemia ja ilmastotekojen globaali koordinointi on tehnyt konkreettisesti selväksi sen, että suurten muutosten keskellä tarvitsemme kaikkien osapuolten välistä keskustelua ja luottamusta toisiinsa. Maailma kehittyy ainoastaan eri sidosryhmien välisellä yhteistyöllä”, toteaa Milttonin varatoimitusjohtaja Paula Salovaara.

Vuoden 2022 Naantali 24h:n alustuspuhujat ja tarkempi ohjelma julkaistaan toukokuussa.

Aiempien vuosien teemoihin, osallistujiin ja keskusteluihin voi tutustua osoitteessa naantali24h.fi sekä Twitterissä @naantali24h.