Presidentti ja pääministeri saavat enemmistöltä hyvät arvosanat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kansalaisten mielestä onnistunut parhaiten toiminnassaan koronakriisiin liittyen. Hyvän arvosanan saa useimmilta myös pääministeri Sanna Marin.

Ladattavat tiedostot

Download: Kansakunnan kivijalka -EVA Analyysi
Kansakunnan kivijalka -EVA Analyysi

Pandemiassakin suomalainen luottaa presidenttiin, poliisiin ja puolustusvoimiin. EVA Analyysin Kansakunnan kivijalka on kirjoittanut Sami Metelinen.

Lataa

Download: EVA Analyysin Kansakunnan kivijalka kuvioliite
EVA Analyysin Kansakunnan kivijalka kuvioliite

Lataa

Suomalaisista eturivin poliitikoista tasavallan presidentti Sauli Niinistö saa eniten hyviä arvosanoja toiminnastaan koronakriisin yhteydessä. Peräti 80 prosenttia suomalaisista antaa Niinistölle hyvän arvosanan koronakriisiin liittyvästä toiminnasta, kannanotoista ja ratkaisuehdotuksista (Kuvio 8). Vain yhdeksän prosenttia antaa Niinistölle huonon arvosanan.

Myös pääministeri Sanna Marinin toiminta, kannanotot ja ratkaisuehdotukset saavat enemmistöltä (61 %) hyvän arvosanan, mutta yli kolmannes (35 %) antaa hänelle huonon arvosanan.

Tasavallan presidentti on läpi presidenttikautensa nauttinut suurta ja jopa kasvavaa kansan luottamusta (ks. Kuvioliite). Tässä valossa ei ole yllättävää, että kansan luottamus presidenttiin ja hänen toimintaansa on säilynyt myös pandemian aikana. Toisaalta presidentti ei ole ollut vastuussa koronaan suoraan liittyvistä ratkaisuista toisin kuin pääministeri. Tämä ero vastuissa heijastunee kansan antamiin arvosanoihin.

Sen sijaan suhtautuminen pääministeri Sanna Marinin toimintaan koronakriisissä jakaa voimakkaasti näkemyksiä puoluekannan mukaan (ks. Kuvioliite). Odotetusti punavihreiden puolueiden kannattajista (SDP 94 %, vas. 92 % ja vihr. 90 %) lähes kaikki antavat Marinille hyvän arvosanan. Keskustan (71 %) ja RKP:n (55 %) kannattajistakin enemmistö antaa Marinille tukensa, mutta oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö kallistuu huonon arvosanan puolelle (ps. 80 %, kd. 59 %, LNyt. 56 %, kok. 55 %). Myös yrittäjien (53 %) ja johtavassa asemassa olevien (57 %) enemmistö antaa Marinille huonon arvosanan. Naiset ovat Marinille selvästi suopeampia (68 % antaa hyvän arvosanan) kuin miehet (53 %).

Tähtiministereitä ei ole syntynyt

Muille ministereille alle puolet kansalaisista antaa hyvän arvosanan. Lähelle Marinin lukemia arvosanoissa ei yllä yksikään ministeri. Paikastaan nyt jo luopunut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saavat kuitenkin paremmat arvosanat kansalaisilta kuin hallituspuolueiden edustajat yleensä, joille kansalaisista 44 prosenttia antaa hyvän ja 41 prosenttia huonon arvosanan. Vanhanen saa puhtaat paperit lähes puolelta (48 %) ja Henrikssonkin 44 prosentilta.

Seuraavina listalla tulevat keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministerin paikalta valtiovarainministeriksi siirtynyt Annika Saarikko (39 % antaa hyvän arvosanan) ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (36 % antaa hyvän arvosanan). Jälkimmäiselle kuitenkin 45 prosenttia antaa huonon arvosanan.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.3.-7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen,koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tuloksiin voi tutustua osoitteessa: www.eva.fi/arvopankki.

 

Lue koko EVA Analyysi Kansakunnan kivijalka