Suomessa työtaisteluita on huomattavasti enemmän kuin Ruotsissa

Lue EVA Arvio tästä

Download: Rajansa lakollakin -EVA Arvio
Rajansa lakollakin -EVA Arvio

Rajaton työtaisteluoikeus jakaa suomalaisten mielipiteitä. EVA Arvion Rajansa lakollakin ovat kirjoittaneet tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Lataa

Verrattuna keskeisiin kilpailijamaihin, Ruotsiin ja Saksaan, Suomessa on paljon työtaisteluita. Menetetyt työpäivät muodostavat ylimääräisen rasitteen yritysten kilpailukyvylle ja epävarmuustekijän, joka vaikuttaa investointeihin.

Vuosina 2008–2018 Suomessa järjestettiin keskimäärin vuodessa 123 työtaistelua, kun Ruotsissa niitä oli vain kahdeksan. Suomessa oli siis tänä ajanjaksona 15 kertaa niin paljon työtaisteluita kuin Ruotsissa. Tasaisella jaolla Suomessa alkaa uusi työtaistelu joka kolmas päivä, kun Ruotsissa vastaava väli on puolitoista kuukautta. Keskimäärin Suomessa menetetään vuosittain työtaisteluiden takia lähes 120 000 työpäivää, kun Ruotsissa niitä menetetään 45 000.

Ruotsi on Suomelle olennainen vertailukohta, koska samankaltaisen tuotantorakenteensa vuoksi maat kilpailevat jatkuvasti investoinneista ja viennin markkinaosuuksista.

Ruotsi on Suomelle olennainen vertailukohta, koska samankaltaisen tuotantorakenteensa vuoksi maat kilpailevat jatkuvasti investoinneista ja viennin markkinaosuuksista sekä käyvät myös keskenään paljon kauppaa. Ruotsi on Suomen tärkein kauppakumppani – sekä viennissä että tuonnissa. Maiden välillä on tehty poikkeuksellisen paljon yrityskauppoja, ja monilla yrityksillä onkin toimintoja ja tuotantolaitoksia sekä Suomessa että Ruotsissa.

Lisäksi maiden yhteiskunnan ja työmarkkinoiden rakenteissa on paljon yhteistä, mikä pätee myös muihin Pohjoismaihin, Norjaan ja Tanskaan. Näiden maiden kanssa Suomi ei kuitenkaan kilpaile läheskään samassa määrin kuin Ruotsin kanssa.

Lisää aiheesta EVA Arviossa Rajansa lakollakin.