SUOMALAISET SUHTAUTUVAT AIEMPAA POSITIIVISEMMIN SIJOITTAMISEEN

Mediamateriaalit

Lataa
Osakeomistukset/asukas

Osakeomistukset/asukas (euroa) vuonna 2017.

Lataa

Download: Ryysyistä rikkauksiin -EVA Artikkeli
Ryysyistä rikkauksiin -EVA Artikkeli

Suomi ei tarvitse vappusatasia vaan enemmän kansankapitalismia. EVA Artikkelin Ryysyistä rikkauksiin ovat kirjoittaneet EVAn johtaja Emilia Kullas ja taloustoimittaja Annukka Oksanen.

Lataa

Download: Suuria odotuksia -EVA Arvio
Suuria odotuksia -EVA Arvio

Hyvinvointivaltio halutaan vanhuudenturvaksi mutta siihen ei luoteta. EVA Arvion Suuria odotuksia on kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Lataa

Lataa
Emilia Kullas

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

Lataa
Annukka Oksanen

Kuva: Annukka Oksanen

Lataa

62 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että osakesijoittaminen tarjoaa erinomaisen keinon lisätä kansalaisten ja koko kansantalouden vaurautta, vaikka se sisältää riskejä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 13 prosenttia on eri mieltä. Suomalaisten suhtautumisessa sijoittamiseen on 20 vuodessa tapahtunut selvä muutos. Vielä vuonna 2000 vain 42 prosenttia suomalaisista piti osakesijoittamista erinomaisena keinona lisätä vaurautta, eri mieltä oli 27 prosenttia.

Suomalaiset jäävät kuitenkin osakesäästämisessä selvästi jälkeen Ruotsista ja Tanskasta, käy ilmi EVA Artikkelista Ryysyistä rikkauksiin. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa kansalaisia on haluttu verotuksella ohjata säästämään ja sijoittamaan varojaan. Sijoitussäästötili otettiin ko. verrokkimaista käyttöön viimeisenä Suomessa – vuoden 2020 alussa.

Ruotsalaiset ajattelivat jo 1970-luvulla, että rahastosäästämisen tukemisessa on kyse rahoitusmarkkinoiden demokratisoimisesta ja kannustivat sijoitussäästämiseen veroporkkanoin. Tanskassa ay-liike teki aloitteen sijoitussäästötilistä. Suomessa muun muassa SAK on vastustanut osakesäästötiliä.

”Sijoitussäästötilien syntytarina eri Pohjoismaissa on sukellus maiden poliittiseen päätöksenteko- ja taloudenpitokulttuuriin. Siinä missä Suomessa on taipumusta voivotteluun asioiden surkeasta tolasta, Tanskassa ay-liike puhuu estoitta työtä tekevien rikastumisesta, Norjassa ostetaan vimmaisesti sijoitusasuntoja ja Ruotsissa ollaan säännöllisten kuukausisummien rahastosäästäjiä”, toteaa pohjoismaisen vertailun EVA Artikkeliin tehnyt taloustoimittaja Annukka Oksanen.

”Suomi on vielä monin tavoin kiinni köyhyyden identiteetissä, turhaan. Verotukselliset kannustimet yksilölliseen säästämiseen luovat turvaa ja lisäävät suomalaisten vaurautta. Pitkäaikaisella säästämisellä voi tehdä eläkepäivistään mukavampia, sillä niin erinomaisia kuin pohjoismaiset eläkejärjestelmät ovatkin, ne eivät mahdollista samaa elintasoa kuin työssä käydessä. Yksilötasolla pitkäaikainen säästäminen tasaa elämän töyssyjä: sillä voi maksaa yllätysmenoja, viettää unelmaloman tai auttaa läheisiään”, toteaa EVAn johtaja Emilia Kullas.

Emilia Kullas, Annukka Oksanen: Ryysyistä rikkauksiin -EVA Artikkeli maanantaina 13.1. kello 8.30 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: johtaja Emilia Kullas, emilia.kullas@eva.fi tai +358 40 342 4484

toimittaja Annukka Oksanen, annukka.oksanen@gmail.com tai +45 2870 8206

viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728