EVAN VEROKONE: PALKANSAAJIEN KOKONAISVEROASTE NOUSEE JO KESKITULOA MATALAMMILLA TULOILLA 2020

Mediamateriaalit

Lataa
Palkansaajan kokonaisveroaste (%)

Palkansaajan kokonaisveroaste 2019 ja 2020. Kuva: EVA

Lataa

Palkansaajien kokonaisveroaste kohoaa lähes kaikissa kunnissa yli 2 650 euron kuukausituloilla. Palkkatulojen verotusta kiristävät merkittävimmin vakuutetun sosiaalivakuutusmaksujen korotukset. Kaikkien palkansaajien kulutuksen veroaste nousee.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Verokone on päivitetty vuoden 2020 luvuilla.

Palkansaajien tuloveroperusteet vuodelle 2020 kiristyvät lähes kaikissa tuloluokissa. Pienituloisen 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste alenee 0,7 prosenttiyksikköä, mutta verotus kiristyy jo 2 650 euron kuukausiansioilla. Keskituloisen palkansaajan tuloveroaste nousee 0,1 prosenttiyksikköä ja sitä korkeammilla ansiotasoilla 0,3—0,4 prosenttiyksikköä.

Palkkatulojen verotusta kiristää merkittävimmin vakuutetun sosiaalivakuutusmaksujen korottaminen 0,47 prosenttiyksiköllä 10,25 prosenttiin. Eniten nousevat alle 53-vuotiaiden sosiaalivakuutusmaksut.

Kunnallinen tuloverotus kiristyy keskimäärin 0,1 prosenttiyksiköllä 19,9 prosenttiin. Suomessa on 310 kuntaa vuonna 2020. Kaikkiaan 53 kuntaa nostaa tuloveroprosenttia ja seitsemässä kunnassa veroprosentti alenee. Kunnallisveroa kiristävissä kunnissa keskimääräinen veroprosentti nousee 0,6 prosenttiyksikköä ja verotusta keventävissä kunnissa se laskee keskimäärin 0,5 prosenttiyksikköä.

Kulutuksen verotuksen kiristyminen jatkuu ensi vuonna. Arvonlisäverotus pysyy ennallaan, mutta terveydelle ja ympäristölle haitallisten hyödykkeiden valmisteveroja korotetaan. Esimerkiksi virvoitusjuomien, tupakkatuotteiden ja bensiini- sekä dieselpolttoaineen valmisteverot nousevat. Palkansaajan kulutusmenoilla painotettu kulutusveroaste kohoaa 0,1 prosenttiyksikköä 22,4 prosenttiin.

Työnantajan välilliset työvoimakustannukset pysyvät ennallaan ensi vuonna. Yksityiset työnantajat maksavat palkkaperusteisia maksuja 20,8 prosenttia vuonna 2020.

EVAn Verokone laskee palkansaajan kokonaisveroasteen. Kokonaisveroaste kertoo, mikä prosenttiosuus tuloista menee valtion tuloveroihin, kunnallisveroon, arvonlisä- ja valmisteveroihin sekä vakuutetun sosiaalivakuutusmaksuihin.

EVAn Verokone on nyt päivitetty vuoden 2020 tiedoilla. Oman kokonaisveroasteensa voi selvittää osoitteessa www.totuusveroistasi.fi.

Lisätiedot

viestintäpäällikkö Heini Larros: heini.larros@eva.fi tai 040 526 9728