Hallituksen menoautomaatti paisuttaa julkista sektoria

Lue EVA Arvio tästä

Download: Jakopolitiikan paluu -EVA Arvio
Jakopolitiikan paluu -EVA Arvio

Hallituksen menoautomaatti paisuttaa julkista sektoria. EVA Arvion Jakopolitiikan paluu ovat kirjoittaneet EVAn johtaja Emilia Kullas ja EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Lataa

Antti Rinteen hallituksen menolinja tarkoittaa paluuta 1960–70-lukujen jakopolitiikan linjalle, jonka tarkoitus on kasvattaa julkista sektoria. Hallituksen menolisäyksistä vain alle kolmannes kohdistuu investointeihin. Suurin osa menolisäyksistä on kulutusmenoja. Vaikka talous ajautuisi taantumaan, tämä olisi huonoa elvytystä, käy ilmi EVA Arviosta Jakopolitiikan paluu.

Menojen lisäysten sijaan hallituksen kannattaisi virittää finanssipolitiikkansa siten, että julkinen talous tasapainottuu. Nyt tasapainottuminen jää riippumaan työllisyystavoitteen toteutumisesta, ja se edellyttäisi työllisyystoimia. Taantuman sattuessa oikea tapa elvyttää olisivat määräaikaiset investointihankkeet, minkä lisäksi työn verotusta kannattaisi keventää. Antti Rinteen hallituksen perinnöksi uhkaa jäädä yli 10 miljardin euron sopeutustarve seuraavalle hallitukselle.

Lisää aiheesta EVA Arviossa Jakopolitiikan paluu.