Eurotohtori: Tympeät vai kunniakkaat 30 vuotta – mitä Euroopalla on edessä?

Toisen maailmansodan jälkeiset, edistyshenkiset 30 vuotta tunnetaan ranskankielisellä termillä Les trente glorieuses, ”kunniakkaat 30 vuotta”. Ovatko poliittisen hämmennyksen ja luottamuskriisien tulevat vuosikymmenet sitten vastaavasti Les trente merdiques, tympeyden 30-vuotinen taival?

Millainen on EU:n tulevaisuus?

”Tässä eri kansojen yhteisessä projektissa lähtökohtana oli, ettei sodita, ja että on olemassa kaikille yhteisiä intressejä, joista voidaan paremmin huolehtia yhdessä. Lisäksi Eurooppa on myös kansalaisten vapauden ja liberaalien arvojen tyyssija. Luulenpa, että sen merkitys on viime aikoina kirkastunut”, toteaa Vesa Vihriälä EU:sta Eurotohtori-podcastin seitsemännessä ja viimeisessä jaksossa.

Vesa Vihriälä on seurannut Italian kriisiä ja euroalueen tilaa kahden viikon välein EVAn johtaja Matti Apusen tenttaamana. Vihriälä on valtiotieteiden tohtori ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn toimitusjohtaja.

Eurotohtori-podcastin seitsemäs ja viimeinen jakso.