Miksi naiset eivät etene? – Lasikaton paradoksi -tilaisuudessa keskusteltiin naisjohtajista

Lue EVA Analyysi tästä

Lasikaton paradoksi

Pohjoismaat julistavat tasa-arvoa, mutta naisten eteneminen uralla takkuilee. Kirjoittajina Nima Sanandaji ja Matti Apunen.

Lataa

Miksi naiset etenevät Pohjoismaissa monia muita maita heikommin johtotehtäviin? Suomessa naisjohtajien osuus kaikista johtajista on 32 prosenttia, kun se esimerkiksi Yhdysvalloissa on 41 prosenttia. Tästä keskusteltiin Musiikkitalolla EVA Analyysin Lasikaton paradoksi julkaisutilaisuudessa.

Suomessa 32 prosenttia kaikista johtajista on naisia, Ruotsissa 40 prosenttia, Latviassa 44. Ruotsalaisen tutkijan Nima Sanandajin mukaan naisten osuus johtajista pitäisi olla huomattavasti suurempi. Se puolestaan edellyttäisi naisvaltaisten julkisten alojen vapauttamista kilpailulle ja alempia veroja. Sanandajin mukaan Ruotsi on tehnyt markkinareformeja, jotka ovat vapauttaneet naisvaltaisia julkisia aloja kilpailulle. Ruotsissa naisjohtajien osuus on Pohjoismaiden suurin. Muut Pohjoismaat tulevat jäljessä. Niissä markkinareformit ovat tekemättä.

Tanskassa naisjohtajien osuus on Pohjoismaiden pienin (28 %). Maassa myös hyvätuloisten marginaaliverot ovat korkeimmat. Tämän sekä Elina Lepomäki että Nima Sanandaji näkevät keskeiseksi selittäjäksi naisjohtajien pienelle osuudelle.

Elina Lepomäki toteaa, että teknistä alaa opiskelevien naisten määrä ei ole juuri lisääntynyt. Se vaikuttaa naisten määrään yritysten johdossa.

Lasikaton paradoksi -EVA Analyysin julkaisutilaisuus kiinnosti naisia. Tapahtuman kumppanina oli Women in Tech -verkosto.

Teknologiateollisuuden puheenjohtaja Marjo Miettinen ja EVAn johtaja Matti Apunen.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ennen ohjelman alkua.

Lasikaton paradoksi -EVA Analyysin julkistamistilaisuus järjestettiin Musiikkitalon Ravintolassa keskiviikkona 16.1.