Sveitsin opit – kilpailu ytimessä

Kilpailu on sveitsiläisen järjestelmän sydämessä, kertoi Avenir Suisse -ajatushautomon johtaja Peter Grünenfelder EVAn ja Sveitsin suurlähetystön järjestämässä lounastilaisuudessa. Sveitsiläisen vaurauden ajureita ovat hänen mukaansa suora demokratia, alueiden verotuksellinen itsehallinto (fiscal federalism), avoimuus, vakaus, koulutusjärjestelmä ja joustavat työmarkkinat.

Peter Grünenfelderin käsittelyssä sveitsiläisen järjestelmän kolme tasoa. Federalismin hyötyjä ovat muun muassa kilpailu ja vertailu paikallisen ja alueellisen tason välillä. Sveitsiläinen järjestelmä uusiutuu alhaalta ylös. Paikallistason pilottiprojektit sallivat yritys ja erehdys -menetelmät; onnistuneita kokeiluja voidaan soveltaa laajemmin.

Yleisö kysyi muun muassa sveitsiläisestä terveydenhuollosta ja sairaaloista sekä Sveitsin dynaamisesta velkajarrusta (Suomessa menosääntö). Kuvassa viestintäyrittäjä Jan Erola ja kansanedustaja Elina Lepomäki. Oikeassa reunassa EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Mitä Sveitsi voi opettaa meille? -tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Sveitsin suurlähetystön kanssa. Eturivissä yleisössä Sveitsin suurlähettiläs Heinrich Maurer, Suomen entinen Sveitsin suurlähettiläs Alpo Rusi ja EVAn ja Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Keskustelua jatkettiin lounaalla. Kuvat: Juuso Heinonen