Pääomasijoittaja Timo Ahopelto: Koodarivaje uhkaa kuihduttaa Suomen halpatuotantomaaksi – Näin palaamme huipulle

Suomessa on kasvava koodarivaje: töitä olisi ohjelmistoalalla heti 7 000–9 000 ohjelmoijalle, ja määrä kasvaa 2 000:lla joka vuosi, sanoo pääomasijoittaja ja teknologiayrittäjä Timo Ahopelto. Koodarivaje uhkaa tehdä Suomesta ohjelmistoalan halpatuotantomaan. Tätä palaaminen tietotekniikan huipulle edellyttäisi.  

Ohjelmistoalalla olisi heti töitä 7 000–9 000 uudelle työntekijälle ja vuoteen 2025 mennessä osaajavaje voi nousta jopa 25 000–40 000 työntekijään. Vaje uhkaa kuihduttaa Suomen halpatuotantomaaksi, käy ilmi pääomasijoittaja ja teknologiayrittäjä Timo Ahopellon kirjoittamasta EVA Analyysista Nollaksi vai ykköseksi. 

ICT-alalle valmistuvien opiskelijoiden määrä on laskenut, vaikka digitalisaatio on noussut kriittiseksi menestystekijäksi 2000-luvulla.

Tätä Suomen palaaminen tietotekniikan huipulle edellyttää

1. Tietotekniikan koulutuspaikkojen määrä tulisi kaksinkertaistaa nykyisestä 1700:sta mahdollisimman nopeasti

Huippuvuonna 2008 korkeakouluista ja ammattikorkeakouluista valmistui lähes 2 600 tietojenkäsittelytiteteen ja tietotekniikan insinööriä, diplomi-insinööriä tai maisteria. Vuonna 2016 1 700. ICT-alalle valmistuvien opiskelijoiden määrä on laskenut, vaikka digitalisaatio on noussut kriittiseksi menestystekijäksi 2000-luvulla.

2. Koodaajia tulisi enenevissä määrin rekrytoida ulkomailta

Esimerkiksi Uusi-Seelanti on käyttänyt onnistuneesti ennakkoluulotonta kampanjaa ulkomaisia koodareita houkutellakseen. Hyvä tavoite olisi 10 000 ulkomaista osaajaa vuoteen 2025 mennessä.

3. Kansainvälisten jättien tuotekehityskeskuksia voidaan houkutella Suomeen

Kansainvälisen huippuyrityksen, esimerkiksi Google, Facebook, Amazon, tuotekehittelykeskus vahvistaisi koko ohjelmistoalaa laadullisesti. Lisäksi se säteilisi koko elinkeinoelämään esimerkiksi alihankinnan kautta. Yrityksille voisi tarjota esimerkiksi pysyviä verohelpotuksia. Valmiita malleja on Israelissa.

4. Naisia kannustettava enemmän tietotekniikan opiskelijoiksi

Naisten potentiaali ohjelmistokehityksessä on jäänyt hyödyntämättä. Jopa 90 prosenttia ohjelmistokehitystyötä tekevistä on miehiä.

Lue tästä EVA Analyysi Nollaksi vai ykköseksi. 

Timo Ahopelto kertoo, kuinka Suomi palaa tietotekniikan huipulle. Katso video!