Apunen/Maliranta: Korkeakoulu on nuorten aikuisten päiväkoti

Opintie ensimmäiseltä luokalta maisteriksi kestää 22 vuotta. Maisterintutkintoa yli kahdeksan vuoden ajan suorittaa 58 prosenttia opiskelijoista. Väitteet ovat peräisin EVA Fakta -sarjan paperista Todistus koululle, joka on julkaistu maaliskuussa 2017.

Apunen/Maliranta-podcastin viidennessä jaksossa pöyhitään koulutuspolitiikan ydinväitteet perinpohjaisesti läpi. Käsittelyyn pääsevät niin pääsykokeet, valmennuskurssit ja ylioppilaskirjoitukset kuin lukukausimaksut ja korkeakoulujen aloituspaikat. Mistä työkalut, joilla nuoret pääsevät nopeammin korkeakouluun? Miten opiskelijat saadaan valmistumaan nopeammin? Miten huolehditaan, että korkeakouluista valmistuu sopiva määrä opiskelijoita työmarkkinoille? Entä mitä tarkoitetaan geneerisillä valmiuksilla?

Samalla Apunen ja Maliranta kysyvät kuulijoilta: tiedättekö, miksi opiskelupaikkoja on vähennetty Suomessa? Vastaukset voi antaa Twitterissä tunnisteella #Apunen/@Maliranta.

Lisäksi jaksossa käsitellään Elina Lepomäen käynnistämää sote-keskustelua sekä puhutaan Jani Leinosen tuoreesta näyttelystä Gallery Zetterbergissä.

Jaksossa viitattu blogikirjoitus: Marko Terviö – Koulutusaste kaksi-ja-puoli (Akateeminen talousblogi 28.8.2017).

Mitä mieltä jaksosta? Anna palautetta SPAM Selvästi Parempi Apunen/Maliranta -podcastista: palaute@eva.fi