Apunen: Pasi Sahlbergin haastattelussa kyseenalaistaan kouluun liittyviä hokemia

Petämmekö itseämme Pisa-tuloksilla? Eikö pieni määrä markkinataloutta hyödyttäisi myös kouluja? Matti Apusen kanssa kouluista on ensimmäisessä podcast-jaksossa keskustelemassa koulutusasiantuntija ja suomalaisen peruskoulun lähettiläs Pasi Sahlberg. Apunen on EVAn uusi podcast-sarja, jossa käydään vaikeita kysymyksiä kaihtamatonta keskustelua ajankohtaisista aiheista kiinnostavien vieraiden kanssa. Kuuntele ensimmäinen Apunen alla olevan linkin kautta.

Apunen ilmestyy perjantaisin. Apunen haluaa edistää parempaa keskustelua markkinataloudesta ja kyseenalaistaa yleisesti toisteltuja hokemia. Apunen on suunnattu kaikille kuulijoille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisesta keskustelusta ja taloudellisten ongelmien ratkaisemisesta.

Apunen-podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan koulusta. Vieraana on koulutusasiantuntija Pasi Sahlberg.

Millaista valinnanvapautta suomalaisessa koulussa itse asiassa on? Onko Pisa-menestys merkki siitä, että koulussa on kaikki hyvin vai johtaako se harhaan? Ja ketä koulu oikeastaan palvelee – oppilaita, heidän vanhempiaan vai koulutusjärjestelmää itseään?


Molemmat keskustelijat tiviistivät ohjelman lopuksi ehdotuksen suomalaisen koulun korjaamiseksi 140 merkkiin. Kumman niistä tviittaisit?

Pasi Sahlberg: ”Markkinatalous ei ratkaise koulutusta, mutta koulutus voi edistää markkinataloutta. Koulutuksen laatu riippuu tasapuolisuudesta.”

Matti Apunen: ”Monimuotoisuus on hyväksi kaikkialla luonnossa. Teemme kaikkemme, että koulu tarjoaisi todellisia vaihtoehtoja.”


Pasi Sahlbergin lukusuositus on Samuel E. Abramsin kirjoittama Education and the Commercial Mindset, julkaisija Harvard University Press.

Jaksot julkaistaan perjantaisin. Ohjelman voi tilata syöttämällä podcast-sovellukseensa osoitteen www.eva.fi/podcast/feed ja iPhone- ja iPad-käyttäjät löytävät sen iTunesista.

Podcastin voi myös kuunnella suoraan EVAn sivuilta osoitteesta www.eva.fi/podcast