Bengt Holmström: Meidän on annettava tukemme neljännelle valtiomahdille, medialle

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn eilen julkaistussa raportissa Tyytymättömyyden Siemenet – Mistä populismi tulee? haastateltiin taloustieteen nobelistia, professori Bengt Holmströmiä. Haastattelussa Holmström puhui painokkaasti instituutioiden puolesta ja antoi tukensa neljännelle valtiomahdille, medialle.

Holmströmin mukaan populismin vaarallisin hyökkäys haluaa murentaa perinteisen vallanjako-opin mukaiset instituutiot tai esittää, että instituutiot ovat este ”todelliselle” kansanvallalle.

– Vaikka media on usein avoimesti puolueellista, kuten vaikka Fox Newsin ja New York Timesin vastakkainasettelusta nähdään, media on silti tutkimusten valossa suhteellisen tasapuolista, sanoo Holmström.

Haastattelussa Holmström korostaa, että median on mentävä rahan perässä, mutta populististen liikkeiden väitteet median asenteellisuudesta ja poliittisesta riippuvuudesta ovat liioiteltuja. Vaikka media on riippuvainen kansan mielipiteistä ja niiden vaihteluista, niin valtaa käyttävistä se on se on suhteellisen riippumaton.

Lue lisää: Politiikan suuri näytelmä.

EVAn johtaja Matti Apusen tekemä haastattelu on julkaistu osana EVA Raporttia Tyytymättömyyden Siemenet – Mistä populismi tulee?