Suomi holhoaa hevimmin

Suomi sijoittuu ykköseksi eurooppalaisten ajatushautomoiden verkoston Epicenterin holhousvaltioindeksissä. Meillä valtio puuttuu muita EU-maita hanakammin kansalaistensa alkoholinkäyttöön, tupakointiin ja ruokavalioon. Epicenterin indeksissä Ruotsikin jää Suomea selvästi taakseen: Suomi saa 53,7 pistettä ja Ruotsi 40,6.

EVA raportti Holhouksen alaiset – Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen vuodelta 2012 pureutui holhousvaltiokysymykseen. Raportin mukaan 62 % suomalaisista on sitä mieltä, että valtio ylisääntelee. Vastaavasti selvä enemmistö (70 %) arvioi, että me ulkoistamme vastuun omista asioistamme yhteiskunnalle liian herkästi.

nannystate

Lähde: Epicenter http://nannystateindex.org/

Aiheesta kirjoittaa Helsingin Sanomat 27. huhtikuuta.

EVAn johtaja Matti Apunen sanoo Helsingin Sanomille, ettei vastusta esimerkiksi tupakan tai alkoholin veroa. Hänen mukaansa verotusta on kuitenkin helppo kiertää, ja veronkorotus näkyykin nopeasti kasvavana ulkomaanmatkailuna.

Apusen mielestä Suomessa vallitsee “ylikorostunut usko valtion toimien tehoon”, Helsingin Sanomissa todetaan. Holhota ei pidä, koska aikuisten ihmisten holhoaminen on voimien haaskausta ja johtaa usein hölmöyksiin, Apunen sanoo.

Lataa EVA raportti Holhouksen alaiset – Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen.