Suomessa on Euroopan lyhyin työviikko

Kokoaikatyötä tekevän suomalaisen todellinen työviikko on EU-maiden lyhyin, noin 38,5 tuntia. Tämä on kaksi tuntia vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin ja jopa kolme tuntia vähemmän kuin Saksassa. Työviikot ovat lyhyitä niin miehillä kuin naisilla.

Myös osa-aikaisten työllisten tekemä työviikko on lyhyt eurooppalaisessa vertailussa. Kaikkien työllisten keskimääräinen tehty viikkotyöaika on noin tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyempi. Lomat, arkivapaat ja poissaolot lyhentävät työaikaamme keskimäärin enemmän kuin muualla.

”Lyhyt työaika haittaa maamme kilpailukykyä. Kokoaikaisten töissä tämä ilmenee kilpailukykyongelmana teollisuudelle. Osa-aikaisten lyhyt työaika haittaa taas palvelualoja”, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen. Hän on kirjoittanut EVA Analyysin Euroopan lyhyin viikko – Neljä havaintoa suomalaisten työajoista käyttäen apunaan EU-maiden vertailuun parhaiten soveltuvaa Eurostatin työaikatilastoa.

Kuvassa puhumassa Antti Kauhanen. EVA. Elinkeinoelämän valtuuskunta.EVA Analyysin Euroopan lyhyin viikko - neljä havaintoa suomalaisten työajoista. työpaikka. Työntekijä. Työaika. Työtunnit. Työviikko.Tilaisuutta johti Matti Apunen. Helsinki 10. Marraskuu 2015. COM.PIC / MAURI RATILAINEN

EVA Analyysi julkistettiin 10. marraskuuta Helsingissä yhdessä EVA Fakta Näin työmarkkinat toimivat -julkaisun kanssa. EVA Fakta listaa tutkimustulokset suomalaisen työpäivän koko kuvasta: miten paljon työtä tehdään ja miten tehty työ koetaan.

EVA Fakta purkaa luvuiksi monta työelämän myytiä. Suomalaisen työelämän laatu on viime vuosina parantunut ja se on palkansaajien mielestä nyt melko hyvällä tasolla. Kasvava osuus palkansaajista, 45 prosenttia, pitää kehitysmahdollisuuksiaan työssä hyvänä ja esimiesten toiminta koetaan aiempaa kannustavammaksi. Samalla kiire ja epätasa-arvo ovat vastaajien mielestä vähentyneet.

EVA. Elinkeinoelämän valtuuskunta.EVA Analyysin Euroopan lyhyin viikko - neljä havaintoa suomalaisten työajoista. työpaikka. Työntekijä. Työaika. Työtunnit. Työviikko.Tilaisuutta johti Matti Apunen. Helsinki 10. Marraskuu 2015. COM.PIC / MAURI RATILAINEN

”Pätkätöiden määrä ei ole kasvanut, päinvastoin se on vähentynyt”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Hän on koonnut EVA Faktan yhdessä ETLAn Antti Kauhasen ja Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutelan kanssa.

Sen sijaan osa-aikatyöstä on palvelualojen kehityksen myötä tullut entistä yleisempää. Osa-aikatyön osuus, 15 prosenttia, on silti edelleen selvästi EU-keskiarvoa vähemmän.

Uusia työsuhteita syntyy yrityksiin joka vuosi suunnilleen saman verran kuin päättyy. Jopa noin neljännes työntekijöistä vaihtaa toimenkuvaa vuosittain. Yrittäjien määrä on kasvanut, erityisesti yksinyrittäjissä.

Kuvassa paneelissa Antti Kauhanen ja Ralf Sund. EVA. Elinkeinoelämän valtuuskunta.EVA Analyysin Euroopan lyhyin viikko - neljä havaintoa suomalaisten työajoista. työpaikka. Työntekijä. Työaika. Työtunnit. Työviikko.Tilaisuutta johti Matti Apunen. Helsinki 10. Marraskuu 2015. COM.PIC / MAURI RATILAINEN

EVAn julkistustilaisuudessa 10.11. EVAn johtaja Matti Apunen erotuomaroi väittelyä, jossa mittelöivät STTK:n pääekonomisti Ralf Sund ja ETLAn tutkimuspäällikö Antti Kauhanen.

Kuvassa paneelissa Antti Kauhanen ja Ralf Sund. EVA. Elinkeinoelämän valtuuskunta.EVA Analyysin Euroopan lyhyin viikko - neljä havaintoa suomalaisten työajoista. työpaikka. Työntekijä. Työaika. Työtunnit. Työviikko.Tilaisuutta johti Matti Apunen. Helsinki 10. Marraskuu 2015. COM.PIC / MAURI RATILAINEN

Lisää kuvia julkistustilaisuudesta EVAn Flickr-tilillä

 

Julkaisut:

EVA Analyysi Euroopan lyhyin viikko – Neljä havaintoa suomalaisten työajoista

EVA Fakta Näin työmarkkinat toimivat

 

Lisätietoa:

 

Kuvioita kokoaikatyöllisten työviikosta säännöllisen ja tehdyn (eli todellisen) työajan mukaan

Kuvioita osa-aikaisten työviikosta säännöllisen ja tehdyn (eli todellisen) työajan mukaan

Puhujien alustukset 10.11.: Hanna Sutela, Ilkka Haavisto ja Antti Kauhanen