EVA Raportti: Holhouksen alaiset -Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen

62 % suomalaisista on sitä mieltä, että valtio ylisääntelee. Vastaavasti selvä enemmistö (70 %) arvioi, että me ulkoistamme vastuun omista asioistamme yhteiskunnalle liian herkästi.
Näin selviää tänään julkaistusta EVA Raportista ”Holhouksen alaiset – Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen”.

Raportti kertoo, että yksilönvapaus on suomalaisille tärkeää. Sääntely koetaan ärsyttävänä ja vastuunkanto on kovassa kurssissa. Suhtautuminen virkamiesten harjoittamaan kontrolliin ja holhoukseen on pääsääntöisesti kriittistä. Tutkimuksen mukaan 42 % suomalaisista allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan sosiaaliviranomaiset vievät liian usein aloitekyvyn sellaisiltakin, jotka voisivat vielä pärjätä omillaan.

Liiallisen sääntelyn koetaan haittaavan myös yrittämistä. 56 % suomalaisista arvioi, että yrittäminen on tehty liioilla säädöksillä maassamme vaikeaksi. Vain 25 % torjuu puheet pötynä.

Edes ohjausta terveellisempiin elämäntapoihin ei tutkimuksen mukaan suvaita. Epäterveellisten ruokien (rasva, sokeri) haittaveroa vastustaa 59 % suomalaisista.

Raportti tarjoaa nimensä mukaisesti seitsemän eri näkemystä ylisääntelyn Suomeen. Kyselytutkimuksen lisäksi raportin artikkelit kertovat ylisääntelyn aiheuttamista ongelmista sekä vaativat keskustelua säätelyn määrän kasvusta.

Raportin artikkelit ovat kirjoittaneet johtaja Matti Apunen, yhteiskunnallisen viestinnän neuvonantaja Kimmo Collander, tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, Suomen Yrittäjien EU-edustaja Antti Neimala, toimittaja ja tutkija Mattias Svensson sekä professori Matti Wiberg. Lisäksi raportissa on valtiosihteeri Raimo Sailaksen haastattelu.

Holhouksen alaiset

Raportin julkaisutilaisuuden keskusteluun Gloria-salissa osallistuivat Matti Apusen johdolla kansanedustaja Tuija Brax, professori Urpo Kangas ja toimitusjohtaja Timo Jaatinen.