EVA Analyysi: Ovi raottuu – suomalaisten maahanmuuttoasenteet 2012

”Suomalaisten maahanmuuttoasenteita aiemmin leimannut kriittisyyden kasvu on pysähtynyt”, selviää tänään julkaistusta EVA Analyysistä ”Ovi raottuu – suomalaisten maahanmuuttoasenteet 2012”. Tutkimuksen on laatinut tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

EVAn tutkimuksen mukaan jo joitakin vuosia jatkunut ja vuonna 2008 alkaneiden finanssi- ja talouskriisien kanssa käsikynkkää kulkenut, yhä torjuvammaksi muuttunut maahanmuuttoasenteiden kehitys on pysähtynyt.

Eräiltä osin asenteet ovat palautuneet lähelle tasoa, jolta niiden tiukentuminen viime vuosikymmenen loppupuolella alkoi.

Tutkimuksen tulokset piirtävät silti kuvan varsin varautuneesta kansasta. Suhtautuminen on edelleen pikemminkin torjuvaa kuin vastaanottavaista. Väitteisiin maahanmuuton hyödyistä suhtaudutaan yhä epäillen, oli kyse sitten maamme talouden tarpeista tai kulttuurimme kansainvälistymisestä. Vain kolmannes (32 %) helpottaisi maahanmuuttoa väestömme ikääntymisen vuoksi. Toisaalta jo miltei joka toinen (46 %) katsoo, että maahanmuutto rikastuttaa kulttuuriamme kansainvälisillä vaikutteilla.

Tutkimuksen mukaan selvä enemmistö kuitenkin vaatii, että kulttuurimme omaleimaisuutta varjeltaisiin tehokkaasti yhä lisääntyvää kansainvälistymistä vastaan. Samaten joka toinen (51 %) pitää suomalaisten varauksellista asennoitumista ulkomaalaisia kohtaan ”viisaana varovaisuutena”, eikä rasismina.

Kaikesta tästä huolimatta jo sulkeutumassa ollut ovi on jälleen raollaan, sillä maahanmuuttoasenteita aiemmin leimannut kriittisyyden kasvu on pysähtynyt.

EVA kysyi suomalaisten maahanmuuttoasenteita vuoden 2012 arvo- ja asennetutkimuksensa yhteydessä.

Ovi raottuu