Jos et itse itse vaurastu varoillasi, joku muu tekee sen ja viisi muuta syytä sijoittaa

Lue EVA Artikkeli tästä

Download: Ryysyistä rikkauksiin -EVA Artikkeli
Ryysyistä rikkauksiin -EVA Artikkeli

Suomi ei tarvitse vappusatasia vaan enemmän kansankapitalismia. EVA Artikkelin Ryysyistä rikkauksiin ovat kirjoittaneet EVAn johtaja Emilia Kullas ja taloustoimittaja Annukka Oksanen.

Lataa

Suomalaiset jäävät osakesäästämisessä selvästi jälkeen ruotsalaisia ja tanskalaisia. Listasimme syitä sijoittaa EVA Artikkelissa Ryysyistä rikkauksiin.

1. Petyt varmuudella tulevaan eläkkeeseesi. Suomalainen työeläkejärjestelmä on hyvin hoidettu, mutta liian monella on harhainen käsitys itselle karttuneen työeläkkeen tasosta ja oman taloudellisen varautumisen tarpeettomuudesta.

2. Korkoa korolle toimii. Säästäminen ei ole vain rahojen syrjään panemista. Kun sijoitat myös säästöjesi tuotot, sijoituksesi arvo kasvaa paljon nopeammin.

3. Älä usko puheita vappusatasista tai muita poliittisia silmänkääntötemppuja. Ylimääräisiä varoja rahanjakolupausten rahoittamiseksi ei ole. Voit itse vaikuttaa toimeentuloosi pitkällä aikavälillä säästämällä ja sijoittamalla tavoitteellisesti.

4. Sijoittaminen on normaalia taloudenpitoa, ei kasinotaloutta. Esimerkiksi osakkeen arvo heijastelee yhtiöön kohdistuvia tulosodotuksia ja sitä, kuinka hyvin yhtiötä on hoidettu. Yhtiön hoidosta ovat viime kädessä vastuussa sen omistajat.

5. Maailmanloppu ei ole näköpiirissä. Kun sijoitat osakemarkkinoille, sijoitustesi arvo laskee väliaikaisesti jossain vaiheessa lähes varmuudella. Pitkällä aikavälillä hajautetut sijoitukset kuitenkin kasvavat niin kauan kuin talous kasvaa – eli niin kauan kuin ihmiset perustavat yrityksiä, investoivat, kuluttavat ja säästävät. Jos esimerkiksi olisit sijoittanut 10 vuotta sitten 1 000 euroa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaan osakkeeseen, sijoituksen arvo olisi nyt yli 2 000 euroa.

6. Jos et itse vaurastu varoillasi, joku muu tekee sen. Jos et tee mitään ja pidät rahojasi pankkitilillä, jäät nykyoloissa ilman korkoa. Jos et perehdy sinulle tarjottuihin sijoitustuotteisiin, voit päätyä maksamaan pankille tai rahastoyhtiölle.

Lisää syitä sijoittaa ja eri pohjoismaiden sijoituskulttuurien eroista EVA Artikkelissa Ryysyistä rikkauksiin.