PÄÄOMASIJOITTAJA TIMO AHOPELTO: SUOMEN KASVAVA KOODARIVAJE UHKAA TEHDÄ SUOMESTA OHJELMISTOALAN HALPATUOTANTOMAAN

Suomessa olisi ohjelmistoalalla töitä heti 7 000–9 000 ohjelmoijalle, ja määrä kasvaa 2 000:lla joka vuosi, sanoo pääomasijoittaja ja teknologiayrittäjä Timo Ahopelto EVA Analyysissa Nollaksi vai ykköseksi. Vaje voi nousta 25 000–40 000 työntekijään vuoteen 2025 mennessä. Koodarivaje uhkaa kuihduttaa Suomen ohjelmistoalan halpatuotantomaaksi.

Osaajavajeen taittaminen vaatisi tietotekniikan koulutuspaikkojen kaksinkertaistamista nykyisestä 1 700:sta. Pelkkä koulutuspaikkojen lisääminen ei kuitenkaan riitä. Sen lisäksi koodareita tulisi rekrytoida enemmän ulkomailta. Hyvä tavoite olisi 10 000 ulkomaista osaajaa vuoteen 2025 mennessä.

Palatakseen huipulle Suomen on saatava kansainvälisten yritysten tuotekehitystoimintoja Suomeen. Se kuitenkin edellyttää, että yrityksille on saatavilla riittävästi laadukasta työvoimaa.

”Ratkaisua osaajapulaan voi etsiä investointiajattelulla: mitä resurssin hankkiminen, yksi ulkomainen koodari tai tuotekehityskeskus Suomessa, maksaa ja mitä se tuottaa. Suomi tarvitsee toimintasuunnitelman maailmanluokan ohjelmistoekosysteemin kehittämiseksi”, Ahopelto sanoo.

Timo Ahopelto on teknologiayrittäjä ja pääomasijoitusyhtiö Lifeline Venturesin perustajaosakas. Hän on Slush-kasvuyrittäjyystapahtuman, Tieto Oyj:n, Solidium Oy:n, Business Finlandin ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan hallituksen jäsen.

Timo Ahopelto: Nollaksi vai ykköseksi -EVA Analyysi julkaistaan 6.4.

EVA Analyysi Nollaksi vai ykköseksi