Tuomas Enbuske: ”Veroja pitää rakastaa” on helppo hokema taloudesta

Veroja pitää rakastaa, talouskasvua ei tarvita, kaikki ongelmat johtuvat tuloeroista. Toimittaja Tuomas Enbuske perkaa edelläluetellut helpot hokemat taloudesta sekä seitsemän muuta hokemaa EVA Pamfletin Ajatusten alennusmyynti päivitetyssä ja laajennetussa laitoksessa. Tule lataamaan omasi!

”Hyvätuloisten verotaakkaa kasvattaa progressio. Se on käytössä kunnallisverotuksessa, valtion ansiotuloverotuksessa, pääomatuloverotuksessa sekä perintö- ja lahjaverotuksessakin”, aloittaa toimittaja Tuomas Enbuske vasta-argumenttinsa ”Hyvätuloiset eivät maksa tarpeeksi veroja” -väitteeseen.

Tänään ilmestyneessä Ajatusten alennusmyynti -pamfletin päivitetyssä, laajennetussa laitoksessa Enbuske perkaa verotuksen lisäksi yhdeksän muuta helpointa hokemaa taloudesta. Hokemat ovat ”Kapitalismi on kaiken pahan alku ja juuri”, ”Markkinatalous on ahneutta”, ”Kaikki ongelmat johtuvat tuloeroista”, ”Kapitalismi luo työttömyyttä”, ”Sääntely parantaa talouden moraalia”, ”Pienet yritykset ovat söpöjä, suuret pahoja”, ”Kamala uusliberalismi pilasi kaiken”, ”Talouskasvua ei tarvita” ja ”Raha paha, taide pyhä”.

Verohallinnon tilastojen mukaan yli 55 000 euroa vuodessa tienaavat maksavat yli 40 prosenttia Suomen tuloveroista.

 

Hyvätuloisten verotuksesta Enbuske jatkaa: ”Hyvätuloiset muuten maksavat myös arvonlisäverosta leijonanosan, koska he kuluttavat enemmän kuin pienituloiset. Kun rikas ostaa luksustuotteen, hän maksaa nimenomaan arvonlisästä, ei luonnonvarojen tuhlaamisesta. Statushakuinen kuluttaja maksaa siitä aineettomasta brändistä, joka on vain hänen korvien välissä.
Mutta mitenkä niin hyvätuloiset maksavat riittävästi veroja? Tilastokeskuksen mukaan kaksi suurituloisinta kymmenystä kotitalouksista maksaa jo nyt yli puolet kaikista välittömistä veroista ja sosiaaliturvamaksuista.
Veronhallinnon tilastojen mukaan yli 55 000 euroa vuodessa tienaavat maksavat yli 40 prosenttia Suomen tuloveroista. Tähän joukkoon kuuluu noin 420 000 ihmistä, jotka maksavat siis ansiotuloistaan veroja ja veroluonteisia maksuja yhteensä 12,6 miljardia euroa.
Tuollaista on se progressio. Ankara progressio.
Vaikka sosiaalidemokraattisen Ruotsin veroaste on sama kuin Suomessa, siellä tulonveron progressio ei ole yhtä jyrkkä kuin meillä. Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan Ruotsissa keskituloisten tuloveroprosentti on 4–6 prosenttiyksikköä alempi kuin Suomessa.”

Huolehdi sinäkin yhteiskunnallisesta kuluttajansuojastasi, lataa ja lue EVA Pamfletti Ajatusten alennusmyynti tästä

Katso video: Hyvätuloiset ja verot – Tuomas Enbuske helppojen taloushokemien kimpussa

Tuomas Enbuske keskustelee Ajatusten alennusmyynti -pamfletin teemoista Karri Miettisen eli Palefacen kanssa tänään 8.3. Tavastia Klubilla (ikäraja 18) Talouden vasen ja oikea -keskustelutilaisuudessa.