Apunen/Maliranta: Miten sosiaalidemokraattinen valtio syntyy?

Apunen/Maliranta-podcastin live-erikoisjaksossa kysytään, miksi sosiaalidemokraattisia valtioita syntyy. Mika Malirannan kumppanina Matti Apusta tuuraa poikkeuksellisesti kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Minkälaiset asiat vaikuttavat sosiaalidemokraattisen valtion syntyyn? Mikä merkitys on instituutioilla? Miten sosiaalidemokratia on toteutunut Pohjoismaissa? Entä mitä eroavaisuuksia sosiaalidemokratiassa on pohjoismaiden välillä?

Tässä kahden ekonomistin vetämässä jaksossa Acemoglu-hetki on esillä hieman tavallista laajemmin.

Lisäksi selvitetään, minkä sortin sosialisti Juhana Vartiainen on ja mitä hän osaa kertoa ranskalaiskirjailija Marcel Proustista. Vartiaisen kirjasuosituksena on – bien sûr – Kadonnutta aikaa etsimässä.

Keskustelijat viittaavat tutkimukseen nimeltään The Political Agenda Effect and State Centralization (Daron Acemoglu, James A. Robinson, Ragnar Torvik).

Jakso on äänitetty livenä Jaksohali 2018 -podcastfestareilla.