Mika Maliranta: Suomalainen johtaminen on tutkitusti huippua

Suomalaisen teollisuuden johtamismenetelmät ovat eurooppalaista huippua ja lähellä Yhdysvaltojen tasoa. Suomi sijoittuu tarkastelluista maista toiseksi teollisuuden johtamiskäytäntöjen laadussa. Taakse jäävät muun muassa Japani, Saksa ja Ruotsi.

Professori, tutkimusjohtaja Mika Maliranta kertoo EVA Analyysissa Johtajan jäljillä suomalaisjohtamisen olevan tutkitusti erinomaista tasoa.

EVA Analyysi Johtajan jäljillä julkistettiin 27.9.2017. Analyysi on professori (Jyväskylän yliopisto), tutkimusjohtaja (Etla) Mika Malirannan haastattelu ja siinä käsitellään laajasti Malirannan ja Roope Ohlsbomin samana päivänä julkaistua tutkimusta Johtamiskäytäntöjen laatu Suomen tehdasteollisuuden toimipaikoilla. Tutkimuksen mukaan johtamiskäytännöt Suomen tehdasteollisuuden toimipaikoilla ovat kansainvälisessä vertailussa erinomaisia. Suomi sijoittui johtamiskäytännöissä juuri Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi. Taakse jäivät muun muassa Japani, Saksa, Ruotsi ja Kanada.

Malirantaa suomalaisjohtamisen taso ei yllättänyt.

”Usea seikka puhuu sen puolesta, että suomalainen johtaminen ei voi olla heikkoa. Kansainvälinen kauppa on altistanut merkittävän osan Suomen teollisuudesta kovalle kilpailulle ja aiemmat tutkimukset kertovat, että kilpailulla on merkittävä positiivinen vaikutus johtamiskäytäntöjen laatuun”, Maliranta toteaa EVAn johtaja Matti Apusen haastattelussa Johtajan jäljillä -analyysissa. Muita syitä suomalaisen johtamisen kovaan tasoon Malirannan mukaan ovat:

”Merkittävä osa Suomen teollisuuden toimipaikoista on monikansallisten yritysten omistamia. Aikaisemmat tutkimukset kertovat, että monikansalliset yritykset käyttävät laadukkaita johtamiskäytäntöjä toimipaikoillaan kaikkialla maailmassa. Kolmanneksi Suomen teollisuus pärjäsi hyvin todella vaativilla toimialoilla vielä 2000-luvun alkuvuosina. Tällainen menestyminen ei ole mahdollista, elleivät johtamiskäytännöt olisi vähintään kohtuullisen hyvät.”

Tällainen menestyminen ei ole mahdollista, elleivät johtamiskäytännöt olisi vähintään kohtuullisen hyvät

Analyysissa käsitellään Malirannan ja Ohlsbomin tutkimuksen lisäksi muita suomalaisjohtamisen tasoa kartoittavia selvityksiä ja tutkimuksia, esimerkiksi tutkimusta, jossa työntekijät arvioivat työpaikkojensa johtamisen laatua. Työntekijäarviossa tulokset olivat selvästi paremmat Suomessa kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

Malirannan ja Ohlsbomin tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Strategisen tutkimuksen ohjelman Taidot työhön -hanketta.

EVA Analyysi Johtajan jäljillä

Katso video! Mika Malirannan haastattelu tutkimuksesta on katsottavissa tästä linkistä tai Malirannan kuvaa klikkaamalla.